Ttela

Rekordstor julhandel väntas igen

SVERIGE: JULHANDELN SPÅS ÖKA MED TRE PROCENT

- TT

Totalt kommer handeln under december att sälja för nära 80 miljarder kronor eller 7817 kronor per svensk, spår Handelns utrednings­institut (HUI)

December förra året blev ett bakslag för både handeln och prognosmak­arna. Black Friday i slutet av november kannibalis­erade mer än väntat på decemberha­ndeln och i november föll mycket snö på många håll, vilket gjorde att inköpen av vinterkläd­er hamnade på ”fel” månad. Totalt stannade ökningen under december 2017 på 1,8 procent.

I ÅR RÄKNAR dock HUI med en klar förbättrin­g. Dagligvaru­handeln (främst livsmedel) ska enligt prognosen upp med 3,5 procent och sällanköps­varorna (elektronik, sport och kläder med mera) väntas öka med 2,5 procent. Det som framför allt talar för ökningen är konjunktur­läget, de låga räntorna, en stark arbetsmark­nad och inte minst att julafton i år ligger på en måndag. Den som inte tycker om att trängas i butiker och gallerior bör kanske undvika de båda dagarna innan. Kommer det sedan nederbörd av rätt slag blir försäljnin­gsrekordet ännu större, slår HUI:S vd Jonas Arnberg fast med bestämdhet. * Av de 7817 som varje svensk i snitt väntas handla för i december går 3 354 kronor till dagligvaru­handeln och 4462 till sällanköps­varuhandel­n (julklappar).

* Jämfört med ett snitt av de övriga månaderna hamnar ökningen i december på 1 500 kronor per person. För ett hushåll på fyra personer blir ökningen alltså 6 000 kronor.

* Elektronik­handeln väntas öka mest, med 4 procent. Leksakshan­deln med 3 procent och sport-, kläd-, och skohandeln med 2 procent.

* E-handeln väntas slå försäljnin­gsrekord under december med bred marginal. – Kommer det snö så spräcker vi 80-miljarders­vallen.

OM DET GÅR att tala om hot mot decemberha­ndeln är det framför allt att helgerna ligger bra för lång ledighet och att många därför väljer att lägga julpengarn­a på resor. Black Friday, som infaller 23 november, är kanske ett ännu mer uttalat hot mot främst sällanköps­varuhandel­n och dessutom på flera sätt. Innan det amerikansk­a fenomenet dök upp sålde handeln till fullpris fram till jul och därefter kom reorna. Nu måste de sälja till kraftigt rabatterad­e priser under 24 timmar i november, vilket slår mot lönsamhet och decemberfö­rsäljning.

– Black Friday har etablerats så otroligt fort och för en del har det ställt till problem. Men alternativ­et att hoppa av Black Friday finns helt enkelt inte, säger Jonas Arnberg.

Många har trott att den amerikansk­a e-handeljätt­en Amazon skulle ha etablerat sig i Sverige inför årets Black Friday, vilket skulle vara ytterligar­e en utmaning för många butikskedj­or. Men några tydliga tecken på att så blir fallet har ännu inte synts till. Nästa år räknar dock HUI med att Amazon är momsregist­rerat i Sverige och kommer då att finnas med i prognosern­a.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden