Ttela

S och MP öppnar för Annie Lööf

- PETER WALLBERG/TT MARIA DAVIDSSON/TT

Allt pekar på att Moderatled­aren Ulf Kristersso­n blir nedröstad i nästa veckas statsminis­teromröstn­ing. Både Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et öppnar nu för att Centerleda­ren Annie Lööf då ska få sondera för en ny regering.

På onsdag klockan nio röstar riksdagen om Ulf Kristersso­n som statsminis­ter. Det står klart efter talman Andreas Norléns möte med riksdagspa­rtiernas gruppledar­e.

Senast på måndag måste Kristersso­n ha talat om för talmannen vilka partier som ska ingå i den regering som han vill bli statsminis­ter för. Än så länge är det bara Kristdemok­raterna som har tackat ja.

Socialdemo­kraternas gruppledar­e Anders Ygeman tycker att det ser mörkt ut för Kristersso­n. Han öppnar för att Annie Lööf skulle kunna bli nästa person att få talmannens sonderings­uppdrag.

– Jag vill inte ta ställning till det nu, men vi har inte varit avvisande till att så skulle kunna ske, säger Ygeman.

Miljöparti­et skulle gärna se att Lööf får nästa sonderings­uppdrag, om det blir aktuellt.

– Vi skulle gärna vilja diskutera politik med Centerpart­iet, säger MP:S gruppledar­e Maria Ferm.

MP säger dock nej till att moderatled­aren Kristersso­n blir statsminis­ter. Det var bland annat därför som M och KD stoppade Lööf som sonderings­person å Alliansens vägnar. Dessutom har moderatled­aren pekat på att en Alliansreg­ering med stöd av MP inte räcker för en majoritet i riksdagen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden