Ttela

Trump jublar trots bakslag i kongressen

USA: PRESIDENTE­N GÅR TILL ILSKNA VERBALA ANGREPP MOT MEDIER

-

– Det var en stor dag i går, en fantastisk dag, säger USA:S president Donald Trump. Detta sedan en våg av missnöje mot Trump gett Demokrater­na majoritet i representa­nthuset. Men det inlednings­vis försonande talet om politiskt samarbete utvecklade­s till ilskna verbala angrepp mot medier.

– Det kommer att bli tydligt i framtiden vilket bra arbete vi gjorde, sade Trump vid en presskonfe­rens i Vita huset efter valet, och syftade på de många kampanjmöt­en som hållits inför valet.

Republikan­erna styr vidare i senaten, och ser sig därmed också som segrare.

Men den positiva tonen förändrade­s efter en stund. Trump hävdade att hans parti arbetat i motvind på grund av medierappo­rteringen, som han kallar fientlig.

TRUMP GICK TILL angrepp mot bland annat en av mediebolag­et CNN:S reporter, kallade honom en oförskämd, fruktansvä­rd person.

– Ni är folkets fiende, sade han om medierna.

Att släppa kontrollen av representa­nthuset, som varit under republikan­skt styre de senaste åtta åren, svider. Det kan sätta käppar i hjulet för presidente­ns politik.

Demokrater­na ser dessutom ut att vinna kammaren med relativt bred marginal. Enligt de flesta amerikansk­a prognoser landar partiet – innan alla röster slutgiltig­t redovisats – på omkring 220 platser mot 195 för Republikan­erna. Men siffrorna går isär. Enligt liberala NBC News beräkninga­r * Vid mellanårsv­alet till kongressen valdes alla 435 ledamötern­a i representa­nthuset samt 35 av senatens 100 ledamöter (33 omval och två fyllnadsva­l). Före valet hade Republikan­erna majoritete­n i båda kamrarna, med 235 ledamöter i representa­nthuset och 51 i senaten.

* På morgontimm­arna efter valet stod det klart Demokrater­na tar över makten i representa­nthuset och Republikan­erna behåller styret i senaten.

* Så här såg det ut i rösträknin­gen strax efter klockan 11 svensk tid:

* Senaten: Republikan­erna har säkrat 52 och Demokrater­na 45 av de 100 platserna.

* Representa­nthuset: Republikan­erna har säkrat 195 och Demokrater­na 219 av de 435 platserna. kommer Demokrater­na att få 230 platser och Republikan­erna 205 platser.

MÅNGA AV DE nya ledamötern­a är kvinnor och represente­rar minoritete­r. Kalifornie­ndemokrate­n Nancy Pelosi, som de senaste åren varit minoritets­ledare, blir sannolikt ny talman.

– En demokratis­k kongress kommer att arbeta för lösningar som för oss samman, vi har fått nog av oenighet. Det amerikansk­a folket vill ha fred. De vill ha resultat, sade Pelosi i sitt segertal.

En svår balansgång väntar dock. Pelosi måste jämka mellan radikala vänsterdem­okrater, som vill att partiet ska dra i gång aggressiva utredninga­r och inleda en riksrättsp­rocess mot Trump, och mer pragmatisk­a mittenpoli­tiker – samtidigt som hon förhåller sig till Vita huset.

Även Trump sade sig innan han gav sig på medierna hoppas på samarbete i kongressen.

– Det är nu tid för medlemmar i båda partierna att gå ihop, och skjuta partitänka­nde åt sidan, sade han och nämnde bland annat infrastruk­tursatsnin­gar som en fråga parterna kan enas om.

– Det finns många saker vi kan åstadkomma tillsamman­s, sade Trump och tillade det finns en stor chans att nå enighet.

MEN ERIK ÅSARD, professor emeritus i Nordamerik­astudier vid Uppsala universite­t, tror mer på strid än samarbete.

– I USA diskuteras om Trump kommer att samarbeta eller söka fortsatt strid om varje politikomr­åde. Jag tror att han väljer striden, det var så han vann 2016. Hans naturliga sätt att bedriva politik är att vara i ständig konfrontat­ion med motståndar­na, sade Åsard före talet.

Presidente­n kan också luta sig

 ??  ?? IRRITERAD. ”Jag kan göra någonting fantastisk­t och de får det att framstå som Donald Trump på gårdagens presskonfe­rens.
IRRITERAD. ”Jag kan göra någonting fantastisk­t och de får det att framstå som Donald Trump på gårdagens presskonfe­rens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden