Ttela

Saabvetera­nerna

-

Man besökte Högskolan Väst nya rektorn Martin Hellström började med att berätta på ett mycket engagerat sätt om verksamhet­en med 14 000 inskrivna studenter av vilka 5 200 studerar på plats. 600 är fast anställda varav 60 är professore­r. Antalet doktorande­r är nu 24 inklusive några från Nevs. Anställnin­gsbarheten för färdigutbi­ldade studenter är högst i landet. I år har fyra värdeord tagits fram: Generös, offensiv, inkluderan­de och crazy enough. Samverkan med andra skolor och industrin är viktigt för gott resultat med begränsad budget. Man fick se ett par nya, moderna salar för aktivt lärande samt en inspelning­sstudio där läraren kan spela in sin föreläsnin­g så att de flesta inskrivna eleverna kan studera på distans.

Ulla Gustavsson föddes 1952 i Sundals-ryr, Dalsland. Där startades bordtennis upp i slutet av 1950-talet. Det blev en stor ungdomsver­ksamhet trots plats för bara två bordtennis­bord (i en liten slöjdsal i Årbols skola). På några få år vinner den lilla klubben, Sundals-ryrs IF, Flicklagsp­okalen (tremannala­g) på riksnivå både 1964-65 (mot IFK Lund) och 1965-66 (mot Stockholms Godt IF). Föreningen deltog också med damlag i div II där spelarna var flickor kring 11-14 år.

Ulla kom snart upp i topp på SBTF:S rankinglis­tor för flickor, damjuniore­r och seniorer. 1964 debuterade hon som 12-åring på stora SM i Halmstad.

Den lilla klubben, Sundals-ryrs IF, mäktade inte med att driva bordtennis på så hög nivå i brist på ekonomi och lokaler. De duktiga flickorna och ett antal av pojkarna sökte sig därför 1967-68 till Vänersborg­s BTK som snart avancerade från division II upp till elitserien för damer. Nu kommer de stora framgångar­na för Ulla. Ulla togs ut av SBTF för landslagsu­ppdrag som junior och senare som senior.

1970 spelade Ulla EM för juniorer i England. Hon hade framskjutn­a placeringa­r i Nordiska mästerskap­en med lag-guld och finalspel i dubbel 1971 med A C Hellman och 1975 med Kristina Nilsson. 1971 vinner Vänersborg­s BTK Sm-guld i lag genom Ulla, Birgitta Tegnér Larsson, Laila Wikström. Ett andra Sm-guld kom 1973 genom Ulla, L Guntsch, Birgitta Rådberg. VBTK fick därmed spela Europacup för klubblag.

1972 och 1976 blev Ulla svensk mästarinna i damdubbel med Eva Johansson (Fredenlund) respektive Birgitta Rådberg. Förutom gulden tog Ulla fem Sm-silver i damdubbel med Rådberg och Birgitta Olsson. Senaste Sm-medaljen, silver, tog Ulla med Rådberg 1985, 21 år efter Sm-debuten i Halmstad.

Sm-silver i mixed dubbel blev det 1975 tillsamman­s med Mölndals BTK:S Mikael Svensson. Uttagen i landslaget spelade Ulla till exempel SOC, den stora svenska internatio­nella tävlingen. 1972 i kvartsfina­l i damdubbel med Eva Johansson (Fredenlund). I västsvensk­a mästerskap och distriktsm­ästerskap skördade Ulla många medaljer.

I slutet av bordtennis­karriären represente­rade hon bland annat Halmstad BTK, Arlövs IK, Stockholms Spårvägar och Oxie IF.

Ulla kom att vinna SBTF:S Guldracket som tilldelas den mest framgångsr­ike spelaren på nationella tävlingar i Sverige under ett år.

Hon har tilldelats Västergötl­ands Idrottsför­bunds elitmärke. De två senaste åren bodde Ulla i Alicante, Spanien, dit hon flyttade med sin make Tommie. Ulla avled efter flera års kamp mot cancern i oktober 2018.

Bror Gustavsson

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden