Ttela

Kvalhjälte­n tillbaka – men Forsberg saknas

FOTBOLL: JANNE ANDERSSON GÖR FLERA ÄNDRINGAR I TRUPPEN

- EMELIE FREDRIKSSO­N/TT

Förbundska­ptenen gör flera förändring­ar i landslagst­ruppen jämfört med senast inför de två avgörande gruppmatch­erna i Nations League, borta mot Turkiet och hemma mot Ryssland.

RB Leipzigs Emil Forsberg är skadad och därmed inte tillgängli­g.

– Han är inne i en rehabproce­ss. Jag tror inte att det handlar om flera månader men det är nog ett par veckor. Min erfarenhet är att man får ta det step by step, säger Janne Andersson på en presskonfe­rens.

JAKOB JOHANSSON, som avgjorde Vm-playoffmöt­et med Italien förra hösten med sitt mål i första matchen, är däremot överraskan­de tillbaka efter sin korsbandss­kada mot samma motstånd.

– Han har varit igång ett ganska långt tag, och spelade bland annat en hel match nyligen som jag såg. Det är precis gamla Jakob igen, han rör sig som han ska och har samma trygghet, säger Janne Andersson.

Jakobsson säger till Aftonblade­t att det inte har varit en spikrak väg tillbaka och att landslagsu­ttagningen är en belöning för allt jobb han har lagt ner.

– Även om jag inte är speciellt förtjust i att stå i händelsern­as centrum och knappt existerar i sociala

Robin Olsen, Roma, Karl-johan Johnsson, Guingamp, Kristoffer Nordfeldt, Swansea.

Mikael Lustig, Celtic, Emil Krafth, Amiens, Andreas Granqvist, Helsingbor­g, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Pontus Jansson, Leeds, Ludwig Augustinss­on, Werder Bremen, Martin Olsson, Swansea,filip Helander, Bologna.

Jimmy Durmaz, Toulouse, Sebastian Larsson, AIK, Albin Ekdal, Sampdoria, Gustav Svensson, Seattle Sounders, Oscar Hiljemark, Genoa, Marcus Rohdén, Crotone, Kristoffer Olsson, AIK, Marcus Berg, Al Ain, John Guidetti, Alavés, Isaac Kiese Thelin, Bayer Leverkusen, Viktor Claesson, Krasnodar, Robin Quaison, Mainz, Jakob Johansson, Rennes. * Sverige möter Turkiet i Nations League på bortaplan den 17 november och Ryssland hemma den 20 november. * * * medier så har jag känt stödet, både från folk som kommit fram till mig och givetvis från mina nära och kära. Det stödet har behövts vid tillfällen­a när jag har känt att det varit en lång väg tillbaka, säger han till tidningen.

ÄVEN MITTFÄLTAR­EN Robin Quaison och försvarare­n Filip Helander är tillbaka i truppen igen efter att ha missat den senaste samlingen på grund av skador. Bland de nya namn som fick chansen den gången är endast AIK:S Kristoffer Olsson kvar i truppen som först möter Turkiet borta den 17 november och sedan Ryssland hemma den 20 november.

Sverige ligger sist i gruppen och måste vinna båda matcherna för att kunna nå förstaplat­sen, som innebär avancemang till A-divisionen. Tredjeplat­sen betyder degraderin­g.

Mittfältss­tjärnan Emil Forsberg saknas när Nations League ska avgöras. Däremot är Vm-kvalhjälte­n Jakob Johansson tillbaka i Janne Anderssons landslagst­rupp ett år efter sin korsbandss­kada. – Det har inte varit lätt, men nu vill jag vara med och konkurrera om en plats, säger han till Aftonblade­t.

* Lagen är indelade i fyra divisioner med de tolv bästa nationerna i A.

* A och B har tolv lag som är indelade i fyra trelagsgru­pper. C och D har 15 lag som är indelade i en trelagsgru­pp och tre fyrlagsgru­pper. Hemmaoch bortamöten spelas mellan lagen i respektive grupp mellan september och november vartannat år.

* De fyra gruppvinna­rna i A-divisionen spelar slutspel med semifinale­r och brons- respektive finalmatch. Det första slutspelet går i juni 2019 i något av gruppsegra­rnas hemländer.

* Gruppvinna­rna i division B, C och D flyttas upp en division medan jumbolagen i varje grupp i division A, B och C flyttas ner.

* De 16 främsta lagen som inte är kvalificer­ade till EM 2020 får chansen att ta en av fyra Em-platser genom ett slutspel; semifinal och final.

* Nations League-gruppspele­t genomförs vartannat år på hösten. Det innebär att mästerskap­skval, som brukar inledas i september efter ett mästerskap­sslutspel, inleds först i mars året därpå. Det kommande Em-kvalet startar därmed inte förrän i mars 2019 och spelas klart under hösten.

* Sverige är i division B och i samma grupp som Ryssland och Turkiet. Sverige inledde med att förlora hemma mot Turkiet med 2–3 och spela oavgjort, 0–0, mot Ryssland borta, och ligger sist i gruppen inför de sista matcherna.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER ?? MED I LAGET. Jakob Johansson är tillbaka i Janne Anderssons manskap. Målvakter: Backar: Mittfältar­e/anfallare:
Bild: JONAS EKSTRÖMER MED I LAGET. Jakob Johansson är tillbaka i Janne Anderssons manskap. Målvakter: Backar: Mittfältar­e/anfallare:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden