Ttela

Mångsidiga artisten Erica

FRÄNDEFORS: Poesi, rockabilly, svensk pop och rock n’ roll. Sångerskan Erica Wendts mångsidigh­et har lett henne vidare till spännande artistsama­rbeten, Usa-turnéer och en stjärna på Rockabilly Hall of fame.

- MADELEINE BÄCKMAN

Det finns inte mycket som hon inte har gjort i musikbrans­chen. Och mitt i virrvarret av alla spännande projekt hann Erica med att träffa kärleken.

Erica Wendt (före detta Larsson) växte upp på en gård i Årberg utanför Frändefors med både kor och grisar. Så småningom blev gården en jordbrukso­dling, men på senare år har hennes föräldrar helt övergått till jordgubbso­dling.

HON BERÄTTAR ATT musiken alltid har varit en stor del av hennes familj och att hennes mamma alltid har spelat och sjungit. Att börja studera musik på Birger Sjöberggym­nasiet var därför ett lätt val och under gymnasieti­den var hon med i en rad olika coverband.

2010 spelade hon in sin första skiva där hon tolkade den dalsländsk­a poeten Karl Karlsson.

– Jag har alltid älskat poesi. Jag kände så starkt att det har vill jag göra så det blev en ep. I dag föreläser jag ibland och berättar om

hans gård och hans liv, säger hon.

Efter studenten studerade Erica vidare på musikhögsk­olan i Ingesund till musiklärar­e och sångpedago­g. I samma veva som utbildning­en stötte hon ihop med rockabilly­bandet Top Cats.

– Jag hoppade på det tåget och var med dem i två år. Vi spelade både här och där och gjorde Melodifest­ivalen, säger hon och fortsätter:

– Rockabilly och rock’n’roll har aldrig legat så långt ifrån mig. Jag plockar det jag gillar. Det kanske kan uppfattas som att jag är väldigt spretig, men jag tycker att det funkar för mig. Jag gillar att göra olika saker.

EFTER ÅREN MED Top Cats kom hon med i ett annat rock’n’rollband med Janne Lucas Persson och andra folkparksi­doler, nämligen Cadillac band. Tillsamman­s åkte de på turné i USA vid två tillfällen.

– Det var verkligen jättekul. Vi spelade på alla möjliga ställen – på allt från hotell till större utomhussce­ner. Vi spelade bland annat på James Burtons kalas.

För fyra år sedan blev hon invald i Rockabilly Hall of Fame i Jackson Tennessee. Men efter det kände hon sig för stunden mätt på rock’n’roll. Då blev hon i stället kontaktad av Ulf Michal som skriver låtar med Magnus Sjöqvist, tillsamman­s bildade de bandet Sjömila och vid det här laget har bandet hunnit släppa två album och ett tredje är på gång.

– Det är svensk pop när den är som allra bäst! Många säger att de får Lisa Nilsson och Peter Lemarcfeel­ing när de lyssnar på oss.

Men inte bara ett nytt album med bandet är på gång. Erica avslöjar att hon ännu en gång ska spela in en ny Karl Karlsson-skiva, men med nya tonsättnin­gar.

– Men såklart blir det mycket jobb med Sjömila. Vi ska på turné som startar i mars med premiär på Folkets hus i Vänersborg. Annars är det skriva – och spela in musik som gäller, säger hon.

MEN DET SOM ligger närmast i tiden för Erica är en hel radda med julshower på Knistad herrgård utanför Skövde, tillsamman­s med övriga gänget i Janes Bomb. Men det är långt ifrån första gången som de ska showa tillsamman­s. Gruppen, som består av sju personer har tidigare gjort många företagsgi­g och fester genom åren. Det var också på så vis hon träffade sin man.

– Showen vi ska göra på Knistad präglas inte av jul, i år är temat “Knistad goes USA”, så det blir mycket influenser från Nashville och Tennessee.

HON BERÄTTAR ATT hennes man är basist och också frilansand­e musiker. Tillsamman­s har de en dotter på ett år. Och även hon har fått hänga med bakom scenen, redan som bebis då paret showade på Knistad herrgård redan förra julen. Och herrgården har kommit att betyda något alldeles särskilt för paret som också valde att gifta sig där i september. Knappt en månad senare har de nu återvänt för att starta repetition­erna inför julshowen.

– Det är lite svettigt, men det kommer gå bra. Premiären är den 17 november och det ska verkligen bli jätterolig­t.

Som frilansand­e sångerska har Erica många bollar i luften mest hela tiden och ofta bokas hon för att sjunga på bröllop, men ibland händer det att hon finner tid över för egna projekt.

– I somras komponerad­e jag mitt eget program – “Mitt målarskrin” med Ulf Esborn. Jag skulle beskriva projektet som en blandad kompott färgpennor som man målar sommaren med. Då sjöng jag Mikael Wiehes låtar i olika kyrkor.

Trots att hon har fullt upp tar hon även emot sångelever privat. Men hon förklarar att hon inte har ont av att alltid vara på språng.

– Jag är van vid att resa, jag har liksom alltid gjort det. Det är en ynnest att kunna leva på sin musik.

 ?? Bild: MADELEINE BÄCKMAN ??
Bild: MADELEINE BÄCKMAN
 ?? Bild: MADELEINE BÄCKMAN ?? DRÖMMEN. På fritiden påtar Erica gärna i trädgården och drömmer om att en dag ha en egen gård och vara självförsö­rjande.
Bild: MADELEINE BÄCKMAN DRÖMMEN. På fritiden påtar Erica gärna i trädgården och drömmer om att en dag ha en egen gård och vara självförsö­rjande.
 ??  ?? STIPENDIUM. Erica är också ordförande i Hemvändarn­a i Frändefors som varje år har en julkonsert i Frändefors kyrka. I samband med konserten delas ett stipendium ut till musicerand­e ungdomar från Södra Dal som alla ungdomar kan söka.
STIPENDIUM. Erica är också ordförande i Hemvändarn­a i Frändefors som varje år har en julkonsert i Frändefors kyrka. I samband med konserten delas ett stipendium ut till musicerand­e ungdomar från Södra Dal som alla ungdomar kan söka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden