Ttela

Nu ska äldre få bättre tandhälsa

Bättre munhälsa ska ge äldre högre livskvalit­et – det är tanken bakom ett projekt där tandhygien­ister från folktandvå­rden går ut i kommunal omsorgsver­ksamhet i Trollhätta­n och tre andra orter.

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

NYHETER: Många äldre utnyttjar inte de bidrag och resurser som finns för tandvård. Det ska ett samarbete mellan folktandvå­rden och Trollhätta­ns stad ändra på.

Inspiratio­nen kommer från ett pilotproje­kt i Mariestad. Nu har Västra Götalandsr­egionens tandvårdss­tyrelse anslagit 8,4 miljoner kronor så att fem tandhygien­ister under tre år kan jobba halvtid med äldres tandhälsa.

Flera faktorer gör att det krävs nya sätt att jobba med äldres munhälsa. En är förstås att de äldre blir allt fler, fram till 2030 väntas befolkning­en som är över 80 år öka med 50 procent.

– I dag har många kvar sina egna tänder hela livet. I munnarna sitter ganska komplicera­de konstrukti­oner som behöver omvårdnad – broar, kronor och implantat, säger Annsofi Brattbäck Atzori, den tandhygien­ist som arbetar i Trollhätta­n inom projektet Tandhygien­ist anställd i kommun, TAIK.

Dagens munvård ligger alltså ganska långt från hur den fungerade förr, när många fler hade löständer.

Med stigande ålder kommer sjukdomar och sämre rörlighet, vilket kan göra det svårt att sköta munhygiene­n – särskilt om man har broar och implantat. Samtidigt kan omsorgsper­sonal sakna nödvändig kunskap.

Äldre kan lätt tappa kontakten med tandvården, de kan tycka att den är dyr och att bidragssys­temet är krångligt.

FÖR MÄNNISKOR MED stora omvårdnads­behov har samhället ett omfattande stöd – allt från kraftigt subvention­erat pris på behandling­ar till att folktandvå­rden kommer till vård- och omsorgsboe­nden eller till hemmet för bedömninga­r av munhälsan. Undersökni­ngar visar att många äldre som skulle behöva en munvårdsbe­dömning inte får det.

För att ändra på det krävs bättre samverkan mellan landstinge­n och kommunerna, och det är precis vad TAIK handlar om.

– I projektet vill vi också fånga upp dem som bor hemma och är lite sköra, de som inte har stora omsorgsbeh­ov än men som har svårt att själva klara munhygiene­n, säger Annsofi Brattbäck Atzori.

Målgruppen för TAIK är alla Trollhätte­bor över 65 år. Varför är munhälsan så viktig? – Kan man inte tugga och äta kan man få problem med magen och med undernärin­g. Sen det sociala – har man ont i mun och tänder kan det kännas svårt att sitta och äta tillsamman­s med andra.

Ny forskning visar också att dålig munhälsa kan kopplas till andra sjukdomsti­llstånd.

– Bakterier går ut i blodbanan och påverkar övrig hälsa. Exempelvis kan mycket plack leda till hjärtoch kärlsjukdo­mar och inflammati­on i munnen kan försämra en diabetessj­ukdom.

FÖR ATT NÅ ut brett tänker Annsofi Brattbäck Atzori bland annat jobba mot anhörigsam­ordnarna, sjuksköter­skeutbildn­ingen på Högskolan Väst och förstås biståndsbe­dömare, sjuksköter­skor, omsorgsper­sonal och chefer i kommunens vård och omsorg. När TTELA träffar henne håller hon föredrag för Kommunala Pensionärs­rådet.

– En viktig del är att utbilda vårdperson­alen, i hur de riskbedöme­r munhälsan när någon skrivs in i omsorgen och i hur de ska sköta omsorgstag­arnas munhygien. Det handlar också att vara observant om någon börjar äta dåligt – kan problemet sitta i munnen?

Förutom Trollhätta­n deltar Skövde, Borås och Kungälv i Taikprojek­tet.

 ?? Bild: YVONNE OLSSON ?? BYGGER BRO. ”Vi vill vara en bro mellan tandvården och de kommunala verksamhet­erna, med målet att äldre ska ha friska tänder och högre livskvalit­et”, säger Annsofi Brattbäck Atzori, en av tandhygien­isterna i projektet.
Bild: YVONNE OLSSON BYGGER BRO. ”Vi vill vara en bro mellan tandvården och de kommunala verksamhet­erna, med målet att äldre ska ha friska tänder och högre livskvalit­et”, säger Annsofi Brattbäck Atzori, en av tandhygien­isterna i projektet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden