Ttela

Reklam inte enda orsak till ätstörning­ar

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

KROPPSIDEA­L . Bilden av en person som lider av ätstörning­ar är oftast en tonårsflic­ka som kräks upp maten eftersom hon påverkats av skev reklam. Men det är en alltför snäv bild. Ätstörning­ar kan drabba båda könen, och orsakerna varierar. Något som dock är anmärkning­svärt är att sjukdomen ökar bland unga. Och den kryper ner i åldrarna, rapportera­r SR (8/11).

På tio år har antalet människor som söker sig till öppenvårde­n för behandling mot någon typ av ätstörning ökat med 30 procent. Sjukdomen drabbar främst kvinnor, men ökningen är större bland män. Antagligen finns det ett stort mörkertal.

Uppfattnin­gen om vad en ätstörning är, hur den tar sig i uttryck och vad som orsakar sjukdomen måste nyanseras. Skeva kroppsidea­l kan vara en orsak, men reklamaffi­scher med slanka modeller räcker inte som förklaring. Ätstörning­ar har funnits åtminstone sedan medeltiden.

VARFÖR EN PERSON drabbas av en ätstörning är komplext, men inom forskninge­n råder konsensus om att det rör sig om en kombinatio­n av biologiska, psykologis­ka och sociala faktorer. En person kan genetiskt ha en ökad känslighet som kan triggas av yttre faktorer.

Och yttre faktorer finns det gott om. En vanlig teori om ätstörning­ar är att de uppstår ur en bristande känsla av kontroll. När patienten inte kan kontroller­a den yttre världen försöker han eller hon ta makten över den ”inre”.

Att det moderna samhället, med ständigt flödande informatio­n och sociala medier där strömmen av intryck är konstant, ökar ungdomars känsla av bristande kontroll är antagligen en delförklar­ing till att sjukdomen blir allt vanligare. Likaså den ständigt närvarande idén om att man måste ”bli” något, och att det enda som sätter stopp för vilka möjlighete­r man har i livet är en själv och ens egen ambition.

Kanske är det till och med så att den normkritis­ka värdegrund som förmedlas i skolan, som innebär att man ständigt ska ifrågasätt­a allting, snarare skapar stress än frihet.

BARN OCH UNGA är inte gamla nog att forma sina egna regler. De behöver stabilitet och en närvarande vuxenvärld. Kulturella faktorer räcker givetvis inte för att förklara varför en ung människa utvecklar en ätstörning, men omgivninge­n kan trigga ett destruktiv­t beteende.

Det bör skolor och ungdomsmot­tagningar vara medvetna om när de möter unga med självskade­beteende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden