Ttela

Världsstjä­rnan flyttar hem unik festival

GITTA-MARIA SJÖBERG: ”JAG VILL GE NÅGOT TILLBAKA”

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Trollhätta­n får en ny festival nästa sommar. Då flyttar operasånge­rskan Gitta-maria Sjöberg Nordisk Sångfestiv­al till sina gamla hemtrakter. – Det är ett sätt att betala tillbaka för allt jag fick genom talangtävl­ingar, kulturskol­an och alla fina lärare när jag växte upp, säger världsstjä­rnan från Sjuntorp.

Nordisk Sångfestiv­al, eller Nordic Song Festival som den heter internatio­nellt, har hållits fyra gånger tidigare, då i Hudiksvall. Att det blev där var egentligen något av en tillfällig­het, Gittamaria hade tankar på att starta något, uppträdde i Hälsinglan­d och tyckte om naturen och lugnet.

GRUNDEN FÖR DET hon ville dra igång var nordiska sånger.

– När skolorna sparar drar man in olika delar i utbildning­en och då blir det till slut bara Brahms och Schubert man har råd med. De nordiska sångerna blir glömda, förklarar Gitta-maria.

– Så när jag bestämt mig för att starta något och bestämt mig för att det måste vara något jag verkligen brinner för, så sa det klick i hjärnan: nordiska sånger! fortsätter hon med ett skratt.

Runt 15 elever, tio sångare och fem pianister från 20 år och uppåt, får under en veckas tid delta i mästarkurs­er med lärare av yppersta klass och det handlar om allt från analyser, till röstövning­ar och dramaturgi­n i själva framträdan­det. Under veckan ges också ett antal konserter.

Efter några festivalår i Norrland kände Gitta-maria allt starkare att hon ville flytta festivalen till mer hemtama marker. Till Trollhätta­n, där Sjuntorpst­jejen en gång började sina sångstudie­r i Kulturskol­an för Anna-lena Englesson.

– Jag ville gärna göra något här, för jag kommer ju hem då! Jag har bott i Danmark sedan 1978 men så fort jag närmar mig Lilla Edet blir jag alldeles varm i hjärtat och känner att jag snart är i Sjuntorp där jag växte upp och där min bror fortfarand­e bor.

– Det har hänt massor i Trollhätta­n sedan jag bodde här, det är roligt att här finns så mycket kultur numera. Och N3 är fantastisk­t! Det måste ju vara Sveriges finaste kulturskol­a, det kan Trollhätta­n verkligen vara stolta över.

DEN FÖRSTA NORDIC Song Festival hålls 9-17 augusti nästa år och öppningsko­nserten äger rum i Hebeteater­n. Hela programmet är inte spikat än, men andra aktuella lokaler är N3, Konsthalle­n och Missionsky­rkan. Och Fors kyrka i Sjuntorp!

– Där ska jag vara med och sjunga själv, så då kommer jag verkligen hem, säger Gitta-maria leende.

Allsång på en scen utomhus i stan finns också med i planerna.

– Vi vill nå ut till så många som möjligt, för vi vet att det finns många i området som sjunger. Vi vill värna om sångtradit­ionen och gärna utveckla den också.

Ett led i att nå ut är att det även blir konserter i Vänersborg­s kyrka samt på biblioteke­t i Uddevalla.

NORDISKA SÅNGER ÄR ett brett ämne, konstatera­r Gitta-maria med ett skratt.

– Den nordiska sångskatte­n är jättestor med enormt många typer av musik, men fokus under festivaler­na har legat på romanser från alla de nordiska länderna och det ska även finnas nyskriven musik.

En viktig del i festivalen är ”Årets kompositör”, där en nu verksam tonsättare kommer på besök för att berätta om sitt arbete och för att diskutera med deltagarna.

Nästa år heter tonsättare­n Sebastian Fagerlund, en finsk kompositör som nyligen haft urpremiär på sin opera ”Höstsonate­n”, som bygger på Ingmar Bergmans film med samma namn.

NÄR GITTA-MARIA I fredags besökte Trollhätta­n passade hon på att titta närmare på några av de tänkta konsertlok­alerna och glädjen och entusiasme­n inför att få göra detta på hemmaplan går inte att miste på.

– Det betyder jättemycke­t att komma hit, det är ett sätt att betala tillbaka för allt jag fick genom talangtävl­ingar, kulturskol­an och alla fina lärare när jag växte upp.

– Jag är så imponerad av hur Trollhätta­n strålar idag! Kulturen är ju motorn i ens liv och den motorn finns verkligen här!

 ?? Bild: JONAS MYRHOLM ?? SÅNGCOACH. 2017 var Gitta-maria en av mästarna som undervisad­e eleverna under Aurora Winter Festival i Trollhätta­n.
Bild: JONAS MYRHOLM SÅNGCOACH. 2017 var Gitta-maria en av mästarna som undervisad­e eleverna under Aurora Winter Festival i Trollhätta­n.
 ?? Bild: BENGT NILSSON ?? HEMMA. Pappa Ture och mamma Charlotta har genom åren kunnat glädjas åt många besök av sin berömda dotter. Här i Sjuntorp 1987.
Bild: BENGT NILSSON HEMMA. Pappa Ture och mamma Charlotta har genom åren kunnat glädjas åt många besök av sin berömda dotter. Här i Sjuntorp 1987.
 ??  ?? FESTIVALFI­XARE. Sjuntorps världsstjä­rna Gitta-maria Sjöberg flyttar sin nordiska
FESTIVALFI­XARE. Sjuntorps världsstjä­rna Gitta-maria Sjöberg flyttar sin nordiska

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden