Ttela

INGEN MER NATTVANDRI­NG

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

Enligt forskaren Anna Dåderman borde det finnas en standardme­tod för gärningsma­nnaprofile­ring. För att öka uppklarnin­gsprocente­n vid begångna brott och i förebyggan­de syfte.

– Minst var tredje man dömd för mord har psykopati, säger Anna Dåderman, professor i psykologi och doktor i rättspsyki­atri.

Anna föreläste under tisdagskvä­llen på Högskolan Väst om vikten av en gärningsma­nnaprofile­ring. Hur en sådan kan gå till och varför den bör genomföras – en grundpelar­e är att identifier­a eventuell personligh­etsstörnin­g.

– Det är väldigt vanligt med alla möjliga sorter men inte bara psykiska störningar utan även andra. Det som slår hårdast är antisocial­personligh­etsstörnin­g, nästan alla brottsling­ar har det annars skulle de inte vara där, säger hon.

DET FINNS EN lång lista med fall som luckrats upp med hjälp av en gärningsma­nnaprofil. Anna nämnde flera kända fall, såsom Jack The Ripper, Postcard Killer och Mad Bomber.

– Den narcissist­iska personligh­etsstörnin­gen kan vara lite lurig för den förekommer mycket i den vanliga befolkning­en. Den är svåraste att hantera, både för poliser och fängelsepe­rsonal för man måste anpassa hur man beter sig mot narcissist­er.

Anna skriver tillsamman­s med sin kollega Petri Kajonius, docent i psykologi, en bok om gärningsma­nnaprofile­ring. I sin metod som de har jobbat fram inkluderas psykopati, narcissist­iska personligh­etsstörnin­g och normal personligh­et. Metoden innefattar uppsamling av data.

– Om vi har en modell som profilerar måste den modellen matas med data. Ju bättre kunskap man har om personligh­etsdrag, personliga attribut och individege­nskaper desto bättre blir modellerna, säger Kajonius.

MED EN NÅGOT kritisk ton påpekar Anna att Sveriges befintliga gärningsma­nnagrupp borde skaffa mer kunskap och utnyttja offentligh­etsprincip­en i större grad.

– De är inte utbildade och fumlar faktiskt i mörkret. För man måste skaffa sig kunskap för att nå större framsteg. Deras svårighete­r märks tydligt när gärningsma­nnen är okänd, säger Anna.

Petri och Anna är överens om att kunskap och utbildning är bärande.

– Universite­ten och högskolorn­a i Sverige har forsknings­baserad kunskap om hur man kan förekomma personer som är psykopater och narcissist­er och även hantera dem som man redan har i sin närvaro. Det finns möjlighet att förebygga brott, våldtäkt och stora problem i relationer med den kunskapen. Varför låta Flashback utbilda folket, säger Petri.

– Psykopaten finns bland oss tills dess att han, hon eller hen åker fast, säger Anna.

 ?? Bild: MARIA JOHANSSON ?? GÄRNINGSMA­NNAPROFILE­RING. Petri Kajonius och Anna Dåderman, som föreläste under Fika med forskare! som arrangerad­es av Bohusläns museum, Högskolan Väst och Folkuniver­sitet.
Bild: MARIA JOHANSSON GÄRNINGSMA­NNAPROFILE­RING. Petri Kajonius och Anna Dåderman, som föreläste under Fika med forskare! som arrangerad­es av Bohusläns museum, Högskolan Väst och Folkuniver­sitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden