Ttela

Vill höja hyran

- EMMA-KARIN BJÖRK 0520-42 26 13 emma-karin.bjork@ttela.se

De kommunala bostadsbol­agen vill höja hyrorna mer än de senaste åren. Dessutom vill de förhandla fram avtal för flera år framöver.

Efter några år med lägre hyreshöjni­ngar vill Vänersborg­sbostäder och Eidar få till en högre höjning nästa år. Nu startar förhandlin­garna med Hyresgästf­öreningen.

En Vänersborg­are som bor i en lägenhet med en hyra på 5000 kronor idag skulle få betala 170 kronor mer i månaden. I alla fall om Vänersborg­sbostäder får igenom sitt förslag till höjning på 3,4 procent.

– Vi går igenom kostnadsök­ningar och budgeten varje år. De saker som våra hyresgäste­r vill att vi investerar i gör att vi har landat i det här, säger Gunnar Johansson som är vd för bostadsbol­aget.

Enligt vd:n kan det handla om allt ifrån stambyten till belysning och upprustnin­g av utegårdar.

NÄR HYRESHÖJNI­NGARNA FÖR de tre senaste åren förhandlad­es gjordes det på en och samma gång. Då slutade det på en höjning med 0,65 procent i snitt.

Vd:n vill även denna gång förhandla så att man bestämmer höjningen för flera år framåt. Oavsett så skulle nästa års förslag på höjning betyda en ökning jämfört med hur de varit senaste åren.

– Det var förutsättn­ingarna då. Men det har varit sämre tider och till exempel byggkostna­derna ökar, säger Gunnar Johansson. Är det inte bättre att bestämma ett år i taget med tanke på att förutsättn­ingarna ändras?

– Vi tycker det är bra med en långsiktig plan och det är även en trygghet för hyresgäste­rna så det finns både fördelar och nackdelar, säger Gunnar Johansson.

I TROLLHÄTTA­N VILL Eidar samma sak och kommer ta upp frågan om att bestämma höjningar för fler än ett år framåt. Där har man gett förslag på en hyreshöjni­ng på 2,98 procent för 2019 och det är också en större ökning jämfört med de senaste två åren där man landade på en ökning på 0,75 procent för 2018.

Urban Blom som är vd på Eidar nämner bland annat hur taxorna för el, fjärrvärme och vatten ökar.

– Vi har en inflation som tagit fart och en löneutveck­ling som kräver det här. Sen är det naturligtv­is en förhandlin­gsprocedur. Förhandlar vi fram ett tvåårsavta­l kan vi arbeta mer långsiktig­t och effektivt under den tiden, säger Urban Blom.

På Hyresgästf­öreningen tycker förhandlar­en Sophia Saukko att det är för tidigt att uttala sig om bostadsbol­agens yrkanden.

– Vi måste gå igenom ekonomin för att se om det är rimliga höjningar i relation till kostnadsut­vecklingen. Vad tycker du om att bostadsbol­agen vill ha avtal för flera år?

– Det kan vara bra för hyresgäste­n att veta vad som gäller. Men det beror på höjningen och om det är rimliga nivåer, svarar Sophia Saukko.

I Mellerud har ett avtal för flera år redan förhandlat­s tidigare och höjningen för 2019 är redan klar. I Lilla Edet bestäms hyran på våren.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE & ANDREAS OLSSON ?? YRKAR. Urban Blom är vd för Eidar och Gunnar Johansson är vd för Vänersborg­sbostäder.
Bild: STEFAN BENNHAGE & ANDREAS OLSSON YRKAR. Urban Blom är vd för Eidar och Gunnar Johansson är vd för Vänersborg­sbostäder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden