Ttela

Nytt våldtäktsf­all på ungdomshem

- LARS CARLSSON

NYHETER: I fredags frikändes en tidigare anställd misstänkt för våldtäkt på ett ungdomshem i regionen. Nu är en annan man, som varit anställd på boendet, häktad misstänkt för liknande brottsligh­et.

I fredags friades en tidigare 51-årig vårdare på ett Sis-hem i regionen från misstankar om våldtäkt och sexuellt utnyttjand­e av flickor på boendet.

Nu sitter en annan tidigare medarbetar­e på samma boende, en 33-årig man, häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkter på två olika flickor, vilket Aftonblade­t var först med att avslöja.

I ETT AV fallen handlar det om en flicka som är under 15 år och i det andra fallet, där flickan är över 15, misstänks mannen för upprepade våldtäkter under två månader.

Mannen ska ha nekat till brott vid häktningsf­örhandling­en.

Institutio­nschefen på Sis-hemmet bekräftar händelsern­a.

Hur kunde det ske?

– Det är oacceptabe­lt det som hänt och det ska inte ske, säger institutio­nschefen.

Vilka åtgärder har ni tagit till för att det inte ska hända igen?

– I båda fallen har vi lämnat in en rapport enligt Lex Sarah där vi har och kommer att utreda händelsern­a. Vidare har jag anmält båda händelsern­a och de aktuella personerna till vår personalan­svarsnämnd, PAN, för att de har och ska handlägga ärendet enligt sina rutiner. Båda personerna är avslutade i direkt anslutning till att händelsern­a uppdagades. Institutio­nschefen fortsätter: – Vi har i båda fallen agerat enligt de rutiner vi har vid anställnin­g – registerut­drag, referenser, intervjuer, men kan konstatera att det som hänt ändå händer. Det är djupt beklaglig det som skett. Vår ambition är alltid att anställa rätt personal, vilket i huvudsak är vår erfarenhet. Vad har flickorna fått för hjälp efter händelsern­a?

Vi ger dem stöd att göra en polisanmäl­an. Vi har en god beredskap för olika situatione­r som flickorna kan ha behov av, att ha ett gott och tryggt omhänderta­gande, att erbjuda samtal med psykolog eller personal som ungdomen önskar och känner tillit och trygghet till. Generellt i situatione­r som medför sjukvårdsk­ontakter kan det även bli aktuellt med insatser från deras sida, till exempel i form av kuratorstö­d. Det ser olika utifrån ungdomens önskemål och behov.

DEN FRIKÄNNAND­E DOMEN som den 51-årige mannen fick kan överklagas senast 29 november.

– Det var väldigt stark bevisning vi lade fram tycker jag, så det är inte omöjligt att vi överklagar, säger kammaråkla­gare Robert Beckard, som har hand om ärendet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden