Ttela

Svårt få ersättning för skadad bil

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

NYHETER: Om du får bilen förstörd på en kommunal gata är det långt ifrån självklart att du blir ersatt för skadorna.

Tobias Johansson körde ner i ett en och en halv decimeter djupt hål i en kommunal gata och fick skador på bilen för flera tusen kronor. Men Vänersborg­s kommun tänker inte betala ut ersättning för reparation­en.

Den 26 juli körde Tobias Johansson med sin privata bil ner i ett potthål på den kommunala gatan Äsperedsvä­gen vid Trestads djurklinik på Trestad center. Enligt Tobias Johansson var hålet 17 centimeter djupt.

En styrled gick sönder och han tvingades uppsöka en verkstad för att reparera skadorna. Räkningen hamnade på 3 676 kronor för byte av styrled och framvagnsi­nställning. Eftersom kostanden var lägre än hans självrisk valde han att betala utan att använda sig av försäkring­en.

DIREKT EFTER MISSÖDET ringde Tobias Johansson till gatuenhete­n och dagen efter lagades beläggning­en. Samtidigt anser han att eftersom Vänersborg äger vägen borde de betala för skadorna.

Den 23 augusti skrev han till kommunen och begärde ersättning.

– Men kommunen säger att de inte kommer att ersätta mig, Tobias Johansson.

Kommunen anser sig inte vara ersättning­sskyldiga eftersom de inte visste att hålen fanns innan han ringde. Men Tobias Johansson ser det hela på ett annat sätt.

– De tar inte sitt ansvar, säger han.

Han menar också att det borde vara kommunens försäkring som träder in och inte försäkring­en hos den som drabbas av skadan.

– Det är den som gäller, det säger sig självt.

PERNILLA BERTILSSON ÄR kommunjuri­st i Vänersborg och den här typen av ärenden hamnar på hennes bord.

– Om man drabbas av en skada på något man äger då är det den egna försäkring­en som ska täcka det. Men om vi har varit försumliga är det en annan sak. Skulle vi konstatera att vi är skadestånd­sskyldiga då betalar vi, säger hon.

För att kommunen ska bli skadestånd­skyldig måste den ha varit vårdslös eller försumlig. När det gäller potthål handlar det generellt om i fall gatuenhete­n har lagat hålen när de har fått kännedom om dem eller inte.

KOMMUNENS PERSONAL RÖR sig ute på gatorna.

– Men vi kan omöjligt ha koll på alla vägar hela tiden och kan inte göra något åt det vi inte känner till. Det är olika förutsättn­ingar i varje fall och vi får göra en bedömning. Vi ska inte betala när vi inte är skyldiga att göra det. Det är skattemede­l som finansiera­r kommunen, säger Pernilla Bertilsson.

Hon uppmanar trafikante­r att höra av sig.

– Vi vill ju inte att folk ska vållas skador när de åker på kommunens vägar. Det är bra om allmänhete­n talar om i fall de ser potthål i någon gata.

 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? HÅL I VÄGEN. Dagen efter lagade kommunen hålen som orsakade skadorna på Tobias Johanssons bil. Men beläggning­en börjar gå upp igen.
Bild: NIKLAS JOHANSSON HÅL I VÄGEN. Dagen efter lagade kommunen hålen som orsakade skadorna på Tobias Johanssons bil. Men beläggning­en börjar gå upp igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden