Ttela

Glenmark fyller 65

Han satte sin prägel på svensk popmusik på 1990-talet. Sedan tog Anders Glenmark timeout från scenen – men nu är artistkarr­iären igång igen. – Jag vet inte hur man slutar i det här jobbet.

- JUBILAREN: NU HAR HAN BLIVIT KOMPIS MED SINA GAMLA LÅTAR MALIN EIJDE/TT

Jo, han förstår folk med stressiga, slitsamma jobb som längtar efter pensioneri­ngen. Och även Anders Glenmark har upplevt perioder av turnéliv som varit mer dränerande än roliga. Men på det stora hela har musiken varit en så självklar del av tillvaron att han aldrig på allvar har funderat på att lägga av.

MEN DET VAR EN lång period av stiltje efter soloplatta­n Alla dessa bilder 2002. Anders, som alltid hade arbetat växelvis som musiker, artist och producent, tyckte plötsligt inte att det kändes roligt längre. Han hade jobbat på så länge utan att känna efter, och tappat bort inspiratio­nen på vägen.

– Jag är född in i musiken och har alltid bara hållit på med det. Det är det jag kan. Så när jag tappade lusten för det så rasade världen ihop litegrann.

Under rätt många år efter det tofflade han runt i sin förortsvil­la, bakade surdegsbrö­d och hade ganska lite med musikbrans­chen att göra. Och det kunde han ju unna sig, efter en osedvanlig­t lång karriär i populärmus­ikens tjänst. Han skivdebute­rade som 19-åring, men redan som elvaåring hade han ett band ihop med sin storasyste­r Karin Glenmark hemma i Tomelilla. Syskonen fortsatte samarbeta i olika konstellat­ioner, bland annat i gruppen Glenmarks tillsamman­s med sin farbror Bruno Glenmark och hans fru Ann-louise Hanson på 1970-talet, och i popduon Gemini på 1980-talet.

Hans pappa Gert spelade piano och klarinett och hade en bakgrund som storbandsm­usiker; allt i hemmet gick i musikens tecken och det var bara att haka på som Anders uttrycker det. Han minns inte att han någonsin funderade på yrkesvalet. När han bestämde sig för att hoppa av gymnasiet och satsa på musiken togs det med jämnmod av pappan, vars enda krav var att Anders skulle göra sitt bästa och se till att bli riktigt bra.

Och pappa Gert behövde inte bli besviken. Under sin drygt 45-åriga karriär har Anders Glenmark skrivit pophits som Hon har blommor i sitt hår och Mare mare, arbetat med ABBA, och satt färg på 1990-talet som producent åt tongivande artister som Orup och Eva Dahlgren.

INTE ATT FÖRGLÖMMA 90-talsgruppe­n GES som han startade med Orup och Niklas Strömstedt. En skojgrej som sedan växte. Gruppen återförena­des för ett par år sedan. Hitsen håller än, och nya generation­er trallar med.

– Man blir lika paff varenda gång en låt kommer på radion. Det är en häftig känsla att man finns där ute. Varje dag pluppar det upp någon låt som man antingen har producerat eller skrivit eller sjungit själv. Vad har du för relation till dina gamla låtar i dag?

– Det går i perioder. Ett tag var jag extremt trött på dem, men sedan blev jag kompis med mina gamla låtar och så blev det skoj igen, säger Anders Glenmark som tror att han har det långa uppehållet att tacka för att lusten kom tillbaka.

– Och det är ju så, att folk står och väntar på de mest kända låtarna och spelar jag dem inte så blir de besvikna. Men spelar jag dem blir folk så glada och då blir ju jag också glad och det känns roligt. Allt ger sig självt. Man jobbar ihop med sin publik.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ??
Bild: ANDERS WIKLUND/TT
 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? HÖR SIG SJÄLV. ”Man blir lika paff varenda gång en låt kommer på radion. Det är en häftig känsla att man finns där ute.”
Bild: ANDERS WIKLUND/TT HÖR SIG SJÄLV. ”Man blir lika paff varenda gång en låt kommer på radion. Det är en häftig känsla att man finns där ute.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden