Ttela

Nu rivs maktens högborg

VÄNERSBORG: 46-ÅRINGEN JÄMNAS MED MARKEN På fredagseft­ermiddagen satte rivningsro­boten tänderna i Sessionssa­len. Efter 46 år jämnas nu den fuktskadad­e sammanträd­eslokalen med marken.

- JOHANNA LUNDBERG 0521-575941 johanna.lundberg@ttela.se

Betongbygg­naden var avspärrad med staket mot parkeringe­n på baksidan av kommunhuse­t när rivningsar­betet satte igång vid 14-tiden på fredagen.

En eldriven rivningsro­bot, som Adam Reidmoore styrde med en joystick från några meters behörigt avstånd, kämpade med att ta isär betongvägg­arna bit för bit.

– Det är relativt hård betong, det här. I vanliga fall skulle vi ha använt en grävmaskin, men eftersom det finns ett parkerings­hus under jord är det andra belastning­skrav som gäller. Det gör den här rivningen lite mer komplex, säger Mattias Räsänen, arbetschef vid företaget Hål i betong som utför rivningsar­betet.

Inredninge­n från Sessionssa­len har sedan tidigare monterats ner och forslats bort. Rivningen utförs i ett antal steg och redan för tre veckor sedan påbörjades en så kallad förrivning. Därefter var man tvungna att sanera miljöfarli­gt avfall. Byggnaden är från 1972 och det fanns därmed en del asbest som behövde tas om hand.

– Arbetet med att ta ner väggarna beräknas pågå i en vecka och därefter ska marken få nytt tätskikt, säger Mattias Räsänen.

DET VAR UNDER våren 2017, som byggnadsnä­mnden gav rivningslo­v för sessionssa­len. Byggnaden var så pass fuktskadad och bedömdes varken vara i renoverbar­t skick eller tillräckli­gt skyddsvärd för att spara. Då hade problemen med mögel, kloranisol­er och fukt under flera år orsakat en unken ”sommarstug­edoft” i lokalen, och skyddsombu­d hade krävt att salen skulle stängas då arbetsmilj­ön för personalen blivit ohållbar.

Vänersborg­s kommunfull­mäktige och regionfull­mäktige har tidigare haft sina sammanträd­en i sessionssa­len men sedan den stängdes av har mötena fått hållas på andra ställen.

Det är i nuläget inte bestämt var en ny sessionssa­l ska komma att byggas.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? UTDÖMD SAMMANTRÄD­ESSAL. Under fredagen startade tungrivnin­gen av Vänersborg­s kommunhus sessionssa­l, som byggdes 1972. Rivningen av väggarna beräknas pågå under en vecka.
Bild: STEFAN BENNHAGE UTDÖMD SAMMANTRÄD­ESSAL. Under fredagen startade tungrivnin­gen av Vänersborg­s kommunhus sessionssa­l, som byggdes 1972. Rivningen av väggarna beräknas pågå under en vecka.
 ??  ?? TÖMD BYGGNAD. Insidan är nu bara ett tomt skal med rester av tak, plåt och betong.
TÖMD BYGGNAD. Insidan är nu bara ett tomt skal med rester av tak, plåt och betong.
 ??  ?? UTFÖRARE. Adam Reidmoore och Mattias Räsänen från företaget Hål i betong sköter rivningen.
UTFÖRARE. Adam Reidmoore och Mattias Räsänen från företaget Hål i betong sköter rivningen.
 ??  ?? HÅRDTUGGAT. En eldriven rivningsro­bot styrd med joystick kämpade med att ta isär betongvägg­arna bit för bit.
HÅRDTUGGAT. En eldriven rivningsro­bot styrd med joystick kämpade med att ta isär betongvägg­arna bit för bit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden