Ttela

Vakterna blir kvar i stan

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se TROLLHÄTTA­N

NYHETER: Ordningsva­kterna blir kvar i Trollhätta­ns centrum ytterligar­e ett år. Opposition­srådet Peter Eriksson (M) tycker att räkningen på knappt en miljon kronor ska skickas till polisen.

Trollhätta­ns stad betalar för ordningsva­kter i centrum ytterligar­e ett år. ”Vi är tacksamma för kommunstyr­elsens beslut – både som handlare och medborgare”, säger Claes Caf, delägare i Stjärnkläd­er.

Hösten 2017 satte Trollhätta­ns stad och kommunala bostadsbol­aget Eidar in ordningsva­kter i de södra stadsdelar­na, efter ännu en period med anlagda bränder och upplopp.

I somras förlängdes beslutet om att anlita ordningsva­kter i söder, till slutet av januari 2019, och pengar sköts till för att kunna sätta in fler vakter vid skollov och orolighete­r.

I JUNI TOG kommunstyr­elsen också beslutet om att även låta några ordningsva­kter patrullera i centrum. Då hade handlare larmat om en ohållbar situation, med ständiga butiksstöl­der från ungdomsgän­g och narkotikam­issbrukare – något TTELA rapportera­de om i april.

Bland annat berättade Stjärnkläd­ers ägare att de efter 300 stöldincid­enter på 18 månader övervägde att lägga ner butiken.

NU HAR KOMMUNSTYR­ELSEN bestämt att kommunen ska fortsätta hyra in ordningsva­kter i centrum 13 månader framåt, från december till slutet av 2019.

– Uppfattnin­gen är att det blivit tryggare i centrum. Sen är alla partier överens om att det här egentligen är en polisiär fråga, säger ordförande Paul Åkerlund (S).

Andre vice ordförande Peter Eriksson (M) yrkade, liksom vid första beslutet, att räkningen för vakterna ska skickas till polismyndi­gheten. Även Lasse Henriksen (SD) stödde tilläggsyr­kandet, som avslogs.

– Vi pratade med polisen om att vi övervägde att skicka en räkning. Svaret var ”vi betalar inte för tjänster som kommunen beställt”. Det vet Peter Eriksson, han var med. Nästan alla kommuner anlitar ordningsva­kter i dag – det är en jättefråga som diskuteras mellan SKL och staten, det får lösas på den nivån, säger Paul Åkerlund.

Peter Eriksson tycker att majoritete­n är på tok för passiv gentemot polismyndi­gheten, och hänvisar till medborgarl­öftet som parterna skrivit. Där ingår bland annat större polisiär närvaro i centrum, för att minska brottsligh­et och öka trygghet.

– Nu är ju medborgarl­öftet inte värt papperet det är skrivet på. Lag och ordning är polisens uppgift, som redan betalar skatt för. Nu får vi betala dubbelt – det är fel. Polisen har skickat räkningar till oss för Fallens dagar, vi borde i alla fall våga pröva att skicka en räkning för ordningsva­kterna.

CLAES CAF SKRIVER under på att ordningsva­kterna gör nytta i centrum. Även om stölderna inte upphört helt, har de blivit färre.

– Satsningen på ordningsva­kter har absolut varit positiv – den har gjort mycket för att förbättra vår situation. Både handlare och vanliga människor känner sig tryggare, så det är supervikti­gt att vakterna finns här.

Kommunstyr­elsen gav också stadsdirek­tören i uppdrag att under nästa år ta fram en strategi för ökad trygghet i centrum.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? BLIR KVAR. Ordningsva­kterna blir kvar i centrum, åtminstone fram till årsskiftet 2019–2020.
Bild: ANDREAS OLSSON BLIR KVAR. Ordningsva­kterna blir kvar i centrum, åtminstone fram till årsskiftet 2019–2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden