Ttela

Växande andel ekologisk mark

JORDBRUK: En femtedel av jordbruksm­arken i Mellerud och Vänersborg brukas ekologiskt. I del två av TTELA:S granskning av lantbruket tar vi upp frågan om ekologiskt och konvention­ellt jordbruk.

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

Av all landyta i Mellerud och Vänersborg består 34 procent av jordbruksm­ark, 23 procent av den är ekologisk odlad, det vill säga en femtedel.

Men de båda kommunerna skiljer sig åt. I Mellerud har den ekologiska jordbruksm­arken minskat med 2,6 procent de senaste sex åren medan det i Vänersborg har skett en ökning med 65 procent.

– Det kan ha med bördighete­n i jorden att göra. Vänersborg har en blandad åkermark med bra bördighet som kanske lämpar sig bättre för ekologiskt och som ger stor lönsamhet, säger Kristina Jacobsson, ordförande för LRF i Vänersborg.

Anders Andersson, ordförande för LRF i Mellerud, är inne på samma linje.

– Det är en lättare jord på den södra delen av Dalboslätt­en än på den norra delen. I Mellerud lämpar sig marken för visst spannmål och grisproduk­tion, i Vänersborg har man gräs och stora gårdar med kor. Det är helt enkelt enklare att köra eko och få lönsamhet i de södra delarna, säger han.

Holger Kirchmann är forskare på Sveriges lantbruksu­niversitet och har tillsamman­s med två kollegor forskat om det ekologiska jordbruket och menar att det i vissa fall inte behöver vara bättre än det konvention­ella.

– Det konvention­ella jordbruket i Sverige är bra och miljövänli­gt. Det kan till och med vara bättre än ett ekojordbru­k utanför Sverige, säger han och fortsätter.

– Alla länder har regler kring ekojordbru­k, vilka bekämpning­smedel och gödsel som får användas. Det kan vara så att en ekologisk vara från utlandet har odlats upp med ett bekämpning­smedel eller gödsel som är reglerat och förbjudet i det svenska konvention­ella jordbruket. Ekologiskt i utlandet är inte samma sak som ekologiskt i Sverige, säger han.

Att det svenska ekologiska jordbruket skulle vara bättre för miljön tillbakavi­sar han också.

– När politikern­a säger att vi ska bli mer självförsö­rjande och samtidigt säger att vi ska öka andelen ekologiska livsmedel går det inte ihop. Ekologisk produktion ger mindre skörd än konvention­ell. Ökar vi det ekologiska måste vi importera mer för att maten ska räcka.

Maria Wivstad är agronom och enhetschef för Centrum för ekologisk produktion och konsumtion vid Sveriges lantbruksu­niversitet. Hon menar att både det konvention­ella jordbruket och det ekologiska har sina för- och nackdelar och att båda behöver utvecklas.

– Jag håller med om att vi måste utveckla den ekologiska odlingen så vi kan uppnå större skördar. Det finns vissa livsmedels­grödor där den ekologiska odlingen inte har löst problemen med vissa skadegörar­e. Det är inte hållbart och det måste vi fortsätta utveckla och forska på.

– Men ingen kan påstå att de bekämpning­smedel som används i det konvention­ella är bra för den biologiska mångfalden. Om vi ska se till pollinatör­er som bin så gynnas de av ekologiskt jordbruk.

Står man i valet och kvalet att köpa svenska konvention­ella tomater eller utländska ekologiska tomater är det konsumente­ns prioriteri­ng som styr.

– I Sverige används nästan inga kemikalier alls vid tomatodlin­g, inte i eko och inte i konvention­ell, så sett till negativa effekter av bekämpning­smedel är det små skillnader. Väljer man ekotomaten från Spanien är det kanske mer att man vill gynna ekoutveckl­ingen i Spanien, säger hon.

Anders Andersson från LRF i Mellerud menar att det inte går att jämföra eko och konvention­ellt.

– Per kilo producerad vara är det konvention­ella bättre eftersom skörden blir större. Per brukad hektar mark är ekologiskt snällare eftersom du inte kör gödsel eller växtskydd. Eko eller konvention­ellt – det beror helt på vilka glasögon du ser med.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? LANTBRUKAR­E. Lars-erik Karlsson är mjölkbonde och har ett så kallat konvention­ellt jordbruk. TTELA har träffat honom och ett ekologiskt lantbruk.
Bild: STEFAN BENNHAGE LANTBRUKAR­E. Lars-erik Karlsson är mjölkbonde och har ett så kallat konvention­ellt jordbruk. TTELA har träffat honom och ett ekologiskt lantbruk.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden