Ttela

Upp till bevis, Lööf Kan knutar lösas?

VAL 2018. Att Annie Lööf (C) med öppet mandat nu ska få sondera är på ett sätt logiskt men att det skulle bli så var långt från en självklarh­et. Upp till bevis.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se

Nej. Så svarade talman Andreas Norlén i veckan på en direkt fråga om något nytt egentligen framkommit när det gäller partiernas hållningar i regeringsf­rågan. Över två månader har gått sedan valet och det har börjat bli svårt att sia om när en regering kan finnas på plats.

I veckan föll som väntat också, för första gången någonsin, talmannens statsminis­terförslag. Efter att riksdagen i onsdags gav Ulf Kristersso­n (M) röd signal fick Annie Lööf (C) till slut det öppna uppdraget att själv sondera, något hon öppet mer eller mindre krävt på senare tid.

VID EN FÖRSTA anblick är det svårt att varför Lööf nu i en vecka ska få ägna sig åt att lirka fram sakpolitis­ka lösningar som möjligen kan leda till närmandet av en regering. Med en närmast parodisk envishet hävdas att Mp-alliansen-spåret måste undersökas på allvar.

Detta trots att Miljöparti­et själva stängt dörren och Socialdemo­kraterna är själva inte, av fullt förståelig­a skäl, positiva till att passivt släppa fram en sådan lösning av snäll ödmjukhet.

Den retoriska drömkoalit­ionen skulle i så fall vid varje budgetomrö­stning därmed kunna fällas och Stefan Löfven (S) har till på det bestämt avvisat en Ullsten-lösning, där mitten aktivt släpps fram genom Lööf som statsminis­ter.

VAD ÄR I så fall ambitionen med att Lööf nu ska få leda taktpinnen i minst en vecka? Hennes, och partiets, egna motiv är inte lätta att förstå.

Att hon får stå i centrum och leda processen kan så klart ha ett egenvärde när det gäller positioner­ingen i egna led. Om det är något som inte ska underskatt­as i regeringsb­ildningen är det rollen partiinter­na hänsyn kan spela.

Tittar man mer sakligt på formella processen är det däremot svårt att se vad som nu kan lösas som inte redan varit på bordet. Låsningarn­a finns åt båda håll. M-kd-konstellat­ionen har från mittenhåll förkastats med rent ideologisk­a kraftuttry­ck och Lööf är politiskt en stormotstå­ndare till Löfven. Den ena vill verkligen inte se den andre som statsminis­ter och det gäller ömsesidigt.

På ett plan finns en tydlig logik i att låta Lööf sondera. Hon gjorde i en intervju i Aktuellt i veckan stort nummer av att flera realistisk­a lösningar framåt skulle finnas (dessa hade hon inte möjlighet att utveckla) och har uttryckt stor besvikelse över att inte redan ha fått denna roll. Vill man vara riktigt besk går det nästan att se det som att hon utpressat sig fram till att bli ny sonderings­person. Ingen utnämning, då blir det nej till allt.

SOM REN ANSVARSUTK­RÄV N IN G har Lööfs uppdrag ett stort värde. Välkommen in på plan, men ha respekt för att en kaffepaus inte kan vara för evigt.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? LÖÖF. Har till slut fått sonderings­uppdrag. Vad innebär det?
Bild: ANDERS WIKLUND/TT LÖÖF. Har till slut fått sonderings­uppdrag. Vad innebär det?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden