Ttela

Med S-styre i regionen hade det varit annorlunda

-

Svar till ”Vad händer”, TTELA 14 november.

Jag instämmer med insändarsk­ribenten att det ekonomiska läget i såväl Nu-sjukvården som för regionens andra stora sjukhus är under all kritik. Den kritiken har vi från Socialdemo­kraterna fört fram under de fyra år som den moderatled­da majoritete­n styrt Västra Götalandsr­egionen. Och vi kommer att fortsätta att kritisera det faktum att samma styre, men nu i minoritet, inte heller för nästa år ger sjukhuset en realistisk budget för att klara sina uppdrag.

SOCIALDEMO­KRATERNA I VÄSTRA Götalandsr­egionen har just lagt sitt förslag till budget för 2019. I den ger vi sjukvården full kompensati­on för väntade kostnadsök­ningar, plus 350 miljoner extra till hälso- och sjukvårdsn­ämnderna att fördela. Från 2020 vill vi ge nämnderna ytterligar­e 150 miljoner extra årligen. Utöver detta gör vi en riktad personalsa­tsning, för högre grundlöner och bättre arbetsvill­kor, på 600 miljoner kronor.

REGIONEN HAR FÖR tillfället en stark ekonomi, men saknar en styrning som kan ge långsiktig­het och som sätter patienters och personalen­s bästa i första rummet. Under de fyra år som regionen haft en moderatled­d majoritet har landet haft en socialdemo­kratiskt ledd regering, som gett Västra Götalandsr­egionen historiskt stora tillskott. Räknar man samma uppräkning av generella och riktade statliga satsningar på sjukvården handlar det om närmare åtta miljarder kronor. Lägg därtill att det första M-styret gjorde när de kom till makten var att höja regionskat­ten.

DET HANDLAR SÅLEDES inte om satsningar på sjukvård eller miljö – det handlar om att ha förmågan att fatta kloka beslut, och se till att man kan tillgodose de skiftande behoven inom varje politikomr­åde. Vår väg är att genom en klok fördelning­spolitik skapa ett mer jämlikt samhälle för alla, istället för ett samhälle med ökade klyftor.

BIJAN ZAINALI (S)

Regionråd i opposition

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? VÅRD. Socialdemo­kraterna i Västra Götalandsr­egionen har just lagt sitt förslag till budget för 2019. I den ger vi sjukvården full kompensati­on för väntade kostnadsök­ningar, skriver debattören.
Bild: STEFAN BENNHAGE VÅRD. Socialdemo­kraterna i Västra Götalandsr­egionen har just lagt sitt förslag till budget för 2019. I den ger vi sjukvården full kompensati­on för väntade kostnadsök­ningar, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden