Ttela

Kvalité ledord på Ekholmen

- SVEN-GUNNAR SVENSSON sven-gunnar.svensson@ttela.se 0521-57 59 07

Kjell och Irene Eriksson på Ekholmens Säteri, utanför Dals-rostock, har aldrig ångrat omställnin­gen till ekologiskt lantbruk. – Vi ville producera livsmedel med kvalité istället för volym, säger Kjell Eriksson.

Regnet hänger i luften och det är kallt den här förmiddage­n. Mattias Jakobsson kör för Uddevalla mjölktrans­port och fyller lastbilen med 11 000 liter mjölk, som hämtas varannan dag.

– Det är väldigt mycket, Ekholmen är den tredje största gården vi hämtar mjölk hos. Den minsta gården lämnar bara 200 liter, berättar Mattias Jakobsson.

Kjell Eriksson kommer ut från köket där han och personalen har fikat, nu är det dags att återgå till sysslorna. Det är mycket som ska skötas på en gård med 230 kor och ännu fler ungdjur.

– Tjurarna säljs när de är tre månader och kvigorna behåller vi, de som inte blir mjölkkor slaktas och köttet säljs i vår gårdsbutik, där caféet står för den stora omsättning­en sommartid.

Kött och mjölk är helt ekologiskt och säljs under varumärket Krav. Det var 2001 som Kjell och hans hustru Irene började ställa om till ekologiskt lantbruk, först i tur var växtodling­en och fem år senare blev mjölkprodu­ktionen ekologisk.

HAN BERÄTTAR ATT orsakerna till omställnin­gen var flera. Bland annat var förutsättn­ingarna inte tillräckli­gt gynnsamma för produktion av högprotein­vete och dessutom ligger gården i anslutning till ett vattenskyd­dsområde.

– Sedan var det inte så trevligt att använda kemiska besprutnin­gsmedel för egen del. Vi hade skyddskläd­er men det var mer känslan av att det var fel. Till slut undrade vi vad vi höll på med. Vi ville produ-

”Till slut undrade vi vad vi höll på med”

KJELL ERIKSSON ekobonde

cera något med kvalité istället för volym. Vi har lägre skördar än ett traditione­llt jordbruk men får bättre betalt så i det stora hela blir det ingen större skillnad.

För att få sälja ekologisk mjölk måste djurfodret vara ekologiskt och Kjell berättar att det blir mycket grovfoder, eller ensilage som det också kallas.

– Det är det mest naturliga för kor och vi måste ha minst 50 procent grovfoder när de nyligen kalvat.

NACKDELARN­A MED EKOLOGISK odling är enligt Kjell Eriksson att man måste bearbeta jorden mekaniskt för att hålla ogräset i schack.

– Det tar längre tid och dessutom går det åt mer diesel. Vi har satsat på bra redskap med gps som styr radhacknin­gen med hög precision.

En annan skillnad mot konvention­ellt jordbruk är de längre karenstide­rna när korna har fått antibiotik­a mot sjukdomar.

– Tiden från när penicillin­behandling­en avslutats tills vi får leverera mjölk är längre, tolv istället för sex dagar, så det innebär större inkomstbor­tfall. Annars är inte skillnader­na så stora, skötseln av djuren är densamma.

Kjell och Irene har aldrig ångrat omställnin­gen till ekologiskt, som innebär ett liv närmare naturen och vad den kan leverera.

– Det har varit en häftig utmaning där vi tvingats tänka annorlunda och använda annan teknik. Det har också varit lönsamt, även om priserna kan variera mycket.

I DET STORA ungdjursst­allet står långa rader av djur och även sinkor, kor som för tillfället inte mjölkar. Stallet byggdes 2006 för att klara övergången till ekologiskt, där större ytor är ett krav.

– Vi får inte ha ungdjur i boxar utan de måste ha riktiga liggytor som kräver större yta.

I ladugården går korna i lösdrift, de har en elektronis­k öronmärkni­ng som styr behoven. För ett och ett halvt år sedan investerad­es 10 miljoner kronor i en utbyggnad med tre mjölkrobot­ar.

– Mycket jobb handlar om att hålla igång tekniken och övervaka att allt går rätt till, säger Kjell Eriksson, samtidigt som en ko går in i en robot för att bli mjölkad.

Snart är mjölken på väg ut till Mattias Jakobssons mjölkbil för ännu en transport ut till oss konsumente­r.

 ??  ?? STORT. På Ekholmen finns 230 kor och ännu fler ungdjur så det är mycket att ångrat valet.
STORT. På Ekholmen finns 230 kor och ännu fler ungdjur så det är mycket att ångrat valet.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? tänka på som ekobonde. Kjell Eriksson och hans hustru Irene, började omställnin­gen till eko 2001 och har aldrig
Bild: STEFAN BENNHAGE tänka på som ekobonde. Kjell Eriksson och hans hustru Irene, började omställnin­gen till eko 2001 och har aldrig
 ??  ?? TRIVSEL. trivs. Ladugårdsf­örman Anna Åbom sköter ladugården och ser till att djuren
TRIVSEL. trivs. Ladugårdsf­örman Anna Åbom sköter ladugården och ser till att djuren
 ??  ?? HÖSTPLÖJNI­NG. Maskinföra­re Tommy Nordström plöjer på en av åkrarna när tidningen är på besök.
HÖSTPLÖJNI­NG. Maskinföra­re Tommy Nordström plöjer på en av åkrarna när tidningen är på besök.
 ??  ?? SATSNING. 2017 investerad­e Ekholmen tio miljoner i en utbyggnad med tre mjölkrobot­ar.
SATSNING. 2017 investerad­e Ekholmen tio miljoner i en utbyggnad med tre mjölkrobot­ar.
 ??  ?? VOLYM. Mattias Jakobsson kör för Uddevalla mjölktrans­port, som hämtar 11 000 liter mjölk varannan dag på Ekholmen.
VOLYM. Mattias Jakobsson kör för Uddevalla mjölktrans­port, som hämtar 11 000 liter mjölk varannan dag på Ekholmen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden