Ttela

De ser inget mervärde i eko

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Lars-erik Karlsson har varit med om en enorm utveckling under sina 45 år som mjölkbonde. Odlingsmet­oderna har blivit alltmer miljövänli­ga men han ser inget mervärde i ekologisk odling.

– Jag är inte negativ till eko och beundrar de som klarar av det. Men närodlade produkter ser jag som viktigare än att det till varje pris ska vara ekologiskt, ofta med långa transporte­r som följd.

LARS-ERIK KARLSSON TYCKER självklart att närodlat och eko är en bra kombinatio­n men en ekologisk spannmålsb­onde som inte har djur får använda konvention­ell gödsel och benmjöl från slaktade djur som inte är ekologiskt uppfödda och det tycker han blir fel.

– Ska det vara ekologiskt ska det vara det fullt ut men i dag importeras alldeles för mycket kraftfoder, säger Lars-erik Karlsson.

Han tog över gården Bäcken Torpane i Gestad av sina föräldrar 1973 men nu har sonen Magnus ansvaret för den huvudsakli­ga driften. Lars-erik Karlsson har ett veck i pannan när vi träffas.

– Tornsilon krånglar, det är en fläkt som har lagt av.

Det är lerigt på gårdsplane­n efter regnet och en traktor lastar ensilage i en stor mixerbehål­lare, som blandar till grovfoder för korna.

– Var fjärde timme, dygnet runt, utfordras korna och grovfodret vägs automatisk­t. Varje ko ska ha drygt 30 kilo per dygn, berättar Lars-erik Karlsson.

MED CIRKA 130 mjölkkor blir det mycket ensilage, men i år blev skördarna betydligt sämre än normalt på grund av den torra sommaren.

Den stora skillnaden mellan ekologiskt och traditione­llt jordbruk är besprutnin­g mot främst svampsjukd­omar och ogräs, samt användning av konstgödse­l. Lars-erik och Magnus berättar om effektivar­e och miljövänli­gare metoder.

– Vi lejer ut besprutnin­gen till profession­ella aktörer som har full koll på att det inte sprutas mer än nödvändigt. Men i somras var det så torrt att vi inte behövde spruta mot svamp.

Växtodling­srådgivare anlitas för att spridninge­n av konstgödse­l ska ske miljövänli­gt och effektivt. Tekniska hjälpmedel som gps garanterar precision.

– Vi tar jordprover regelbunde­t som skickas för analys. Då får vi reda på vilka näringsämn­en jorden innehåller och vilket ph-värde den har. Därefter tillförs det marken behöver, varken mer eller mindre, säger de.

MAGNUS KARLSSON VISAR upp journalant­eckningar för alla insatser som görs, både vad gäller konstgödse­l och besprutnin­g.

Han har börjat odla baljväxter, som blålupiner och åkerbönor. Grödorna har en förmåga att fixera kväve och lämpar sig särskilt bra för ekologisk odling eftersom kvävegödse­lmedel inte behövs.

– Baljväxter är proteinrik­a och då krävs mindre kraftfoder. Det är klart att jag funderar över ekologisk odling men det har inte varit några jätteseriö­sa funderinga­r. Dels går det åt betydligt mer mark, dels mer diesel. Ekonomiskt blir det säkert bra men jag är inte hundraproc­entigt övertygad.

NÄR LARS-ERIK BÖRJADE var besättning­en på 20 kor. Den har växt hela tiden och mjölkprodu­ktionen har blivit mer effektiv. Nu har antalet hondjur som funnits på gården passerat två tusen. På en vägg i köket hänger utmärkelse­r från utställnin­gar. bland annat Sarapriset, som delades ut på Elmia för långlivad och frisk ko.

– Vi strävar efter den optimala kon med bra ben och juver. Det är mjölken vi ska leva på så det är viktigt att korna producerar på topp, säger Lars-erik Karlsson.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? KOLLEGOR I SAMTAL. Från vänster: Krister Karlsson, Lars-erik Karlsson, Alma Håkansson, Anders Håkansson och Magnus Karlsson.
Bild: STEFAN BENNHAGE KOLLEGOR I SAMTAL. Från vänster: Krister Karlsson, Lars-erik Karlsson, Alma Håkansson, Anders Håkansson och Magnus Karlsson.
 ??  ?? KOMAT. Lars-erik och Magnus Karlsson förbereder en ensilageba­l som ska blandas till grovfoder.
KOMAT. Lars-erik och Magnus Karlsson förbereder en ensilageba­l som ska blandas till grovfoder.
 ??  ?? KOLL. Totalt har över 2 000 hondjur passerat på gården sedan Lars-erik Karlsson tog över 1973.
KOLL. Totalt har över 2 000 hondjur passerat på gården sedan Lars-erik Karlsson tog över 1973.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden