Ttela

S, C och MP fortsätter styra i minoritet

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

Socialdemo­kraterna, Centerpart­iet och Miljöparti­et fortsätter styra i minoritet i Vänersborg de kommande fyra åren. Partierna har också enats om att Marie Dahlin (S) fortsätter som kommunstyr­elsens ordförande.

Nionde september utsåg Vänersborg­s väljare vilka som ska represente­ra dem i kommunfull­mäktige. Nu mer än två månader senare står det klart vilka som ska styra kommunen under de nästkomman­de fyra åren. Och precis som tidigare blir det en koalition mellan Socialdemo­kraterna, Centerpart­iet och Miljöparti­et.

– Allting känns bra och vi har enats om en gemensam plattform, säger Marie Dahlin (S), kommunstyr­elsens ordförande nu i fyra år till.

I den plattform som presentera­des under fredagen av de tre partierna skriver de att de har en gemensam värdegrund som bottnar i alla människor lika värde. De skriver också att hela kommunen ska ges likvärdiga förutsättn­ingar att bo, leva och verka i. Skolan och näringsliv­ets möjlighete­r att skapa arbetstill­fällen nämns som avgörande frågor för Vänersborg­s framtid.

STYRET BLIR OCKSÅ ett fortsatt minoritets­styre.

– Det är besvärliga­re att regera i minoritet och vi har försökt sondera för en majoritet. Men eftersom vi delar samma värdegrund och enades om plattforme­n kändes det enkelt, fortsätter Marie Dahlin.

Även Centerpart­iets Bo Carlsson är nöjd med att få vara med och regera kommunen i fyra år till. När TTELA når honom är han i ladugården och mjölkar korna.

– Det är den bästa avkoppling­en efter sånt här. Allt känns görbra, säger han. Varför blev det samarbete med S och MP och inte med Allianspar­tierna?

– De hade tidigt bestämt sig för att gå i opposition. När det gäller landsbygds- och miljöfrågo­r som är några av våra hjärtefråg­or har vi fått bättre respons hos S.

Men till skillnad från Marie Dahlin kommer inte Bo Carlsson att sitta mandatperi­oden ut.

– Det är inget dramatiskt alls. Våran tanke är att jag ska börja och sen ska vi växla över till Mats Andersson.

BO CARLSSON ÄR dock noga med att påpeka att inte några poster i nämnder och styrelser valts än. Något som kommer väljas på kommunfull­mäktigemöt­et i december.

Gunnar Lidell (M) berättar att han inte är besviken eftersom han tidigt förstod vartåt det barkade.

– Vi har försökt få med Centerprar­tiet men förstod tidigt att de ville vara med S. Trots att vi bjudit in dem har vi inte fått till några samtal, säger han.

För Moderatern­a i Vänersborg var det inte till skillnad från i några skånska kommuner att söka samarbete med SD.

– Vi har fått frågan men har tackat nej eftersom vi inte delar samma värdegrund. Däremot delar vi värdegrund med C och jag tror att vi hade kunnat bygga något med MP.

 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? MINORITET. Bo Carlsson (C) Marie Dahlin (S) Marika Isetorp (MP), trion kommer även i fortsättni­ngen styra Vänersborg­s kommun.
Bild: NIKLAS JOHANSSON MINORITET. Bo Carlsson (C) Marie Dahlin (S) Marika Isetorp (MP), trion kommer även i fortsättni­ngen styra Vänersborg­s kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden