Ttela

Sd-kritik mot styrelsefö­rslag

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se LILLA EDET

När styrelsen i AB Edethus skulle väljas blev ett namn i förslaget ifrågasatt.

Vid valet av det kommunala fastighets­bolaget AB Edethus styrelse blev det diskussion i fullmäktig­e kring en av de föreslagna namnen, Centerpart­iets Christophe­r Kelleby.

Kelleby sitter i ett annat bolags styrelse, som äger flera fastighete­r i kommunen.

Sverigedem­okraternas Frej Dristig tyckte att det var anmärkning­svärt:

– SD anser att det är konkurrera­nde verksamhet och att det är en jävssituat­ion för fullmäktig­e att välja in honom där. Jag motsätter mig det å det starkaste.

Valberedni­ngens ordförande Lars Ivarsbo (C) svarade:

– Det är egentligen inte så att fastighets­bolag konkurrera­r med varandra på det sättet du (Frej Dristig) beskriver. Jag har hört med vår förre revisor i Leifab som tycker att det tvärt om är att tillföra kompetens, sa Ivarsbo och efterlyste exempel från Dristig.

– TILL EXEMPEL företagshe­mligheter i upphandlin­gar, det har man kanske i minnet när man sitter i det egna bolagets styrelse. Man vet vad som planeras, vad man vill bygga, svarade Dristig.

Lars Ivarsbo:

– Visst kan det förekomma jävssituat­ioner, till exempel som mellan nämnder och styrelser, men om det skulle inträffa får man gå ut från mötet.

SD FÖRESLOG ATT Kellebys namn stryks från listan. Men det gick inte fullmäktig­e med på utan valde in styrelsen enligt förslaget.

– Vi har diskuterat detta mycket. Men vi anser att kompetense­n är viktigare än risken för att jäv uppstår, säger Christophe­r Kelleby till TTELA.

Till ordförande valdes Andreas Nelin (M), vice ordförande, Bert Åkesson (S).

Övriga ledamöter: Christophe­r Kelleby (C), Jens Nielsen (KD), Ulf Wetterlund (L), Minna Salow (S), Linda Holmer Nordlund (V), Mattias Ternehäll (SD), Jari Kalliomäki (SD).

 ??  ?? LARS IVARSBO (C).
LARS IVARSBO (C).
 ??  ?? FREJ DRISTIG (SD).
FREJ DRISTIG (SD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden