Ttela

C och L banar väg för en M-budget

- PETER WALLBERG

Moderatern­as chanser att få igenom sin ekonomiska politik för nästa år ökar nu. Centern och Liberalern­a tänker inte rösta på övergångsr­egeringens budget.

De två partierna meddelar att man kommer att lägga fram egna budgetmoti­oner i riksdagen.

Om de motionerna som väntat röstas ned den 12 december kommer C och L att lägga ned sina röster i den väntade slutvoteri­ngen.

I SLUTVOTERI­NGEN KAN då Moderatern­as budgetmoti­on, som ska bygga på Alliansens politik, vinna över övergångsr­egeringens budget med stöd av Kristdemok­raterna och Sverigedem­okraterna.

– Det är vi som fäller avgörandet rent konkret, så kan man ju se det. Det blir liksom våra 62 mandat som blir avgörande för vilken ekonomisk politik som ska gälla 2019, säger SD:S ekonomiskp­olitiske talesperso­n Oscar Sjöstedt.

ENLIGT HONOM ÄR det sannolikt att SD kommer att stödja en Mmotion, efter att SD:S egen motion röstats ned. Sjöstedt hänvisar till att det finns mycket i M:s ekonomiska politik som är tilltaland­e för SD. Till exempel satsningar på minskade vårdköer, på rättsväsen­det och på integratio­nen.

SD vill också att M:s motion innehåller lägre utgifter för migration, eller åtminstone en plan för hur utgifterna ska minska.

– Kan man visa på det så ökar sannolikhe­ten för att få vårt stöd ganska dramatiskt, säger Sjöstedt.

C och L röstade i veckan nej till moderatled­aren Ulf Kristersso­n som statsminis­ter med hänsyn till att hans regering skulle bli alltför beroende av SD.

C:s ekonomiskp­olitiske talesperso­n Emil Källström tycker inte att hans parti agerar inkonsekve­nt. Han tycker att det är viktigt att redovisa partiets ekonomiska politik i en egen motion.

– Centerpart­iet kommer att ta chansen att visa för väljarna att vi står för ett ganska ordentligt högt reformtemp­o, säger han.

– Jag har svårt att sätta mig till doms över hur andra partier agerar.

CENTERLEDN­INGEN TROR INTE att budgetbesk­edet komplicera­r de sonderinga­rna.

– Hade vi gjort det hade vi inte gett det beskedet, säger Källström.

Kristdemok­raterna vill fortfarand­e att Allianspar­tierna lägger fram en gemensam budgetmoti­on. Andrahands­alternativ­et är en gemensam M och Kd-motion eller en gemensam reservatio­n i finansutsk­ottet med åtminstone M och KD.

KD:S ekonomiskp­olitiske talesperso­n Jakob Forssmed ser inga problem med att M och KD kan få igenom sin ekonomiska politik med hjälp av SD.

– Det vore naturligtv­is bra om vi får igenom Alliansref­ormer som vi gått till val på, säger han.

Att anpassa en motion eller en reservatio­n från M och KD till SD:S krav är inte aktuellt, enligt Forssmed.

– Det kommer vi inte att göra. Vi har också varit tydliga med att de inte kommer att få sätta agenda för den politik vi bedriver, säger han.

Liberalern­a var först ut med sitt budgetbesk­ed på fredagen, innan Centern följde efter.

– Vi vill markera vår politik kring att utbildning ska löna sig och kring mer pengar till skolan och försvaret, säger L:s ekonomiskp­olitiske talesperso­n Mats Persson.

Tidigare på fredagen hade SVT/ Novus väljarbaro­meter visat att L bara har 3,7 procent av väljarstöd­et.

Dessutom hade nio skånska lokalpolit­iker i Liberalern­a i en debattarti­kel i Dagens industri uttryckt oro för att L håller på att närma sig Socialdemo­kraterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden