Ttela

Osannolikt att Lööf (C) ska lyckas

- OWE NILSSON/TT

Centerleda­ren Annie Lööf har inlett sin variant på att komma vidare i regeringsf­rågan. Ett uppdrag få tror på. – Jag bedömer utsikterna att lyckas som utomordent­ligt små, säger professorn i statsveten­skap Tommy Möller.

Annie Lööf vill sondera på ett annat sätt. Lägga statsminis­terfrågan åt sidan och börja med sakfrågorn­a.

Grundlagen anger visserlige­n att samråden ska ske just för att få fram en statsminis­ter, men talmannen har uppenbarli­gen ansett att Lööfs tillvägagå­ngssätt är förenligt med detta, eftersom det kan bana väg för en ny statsminis­ter.

FRÅGAN ÄR OM det verkligen kan det. Varför skulle samsyn i vissa sakfrågor göra det lättare för Stefan Löfven att släppa fram en Alliansreg­ering eller för Kristersso­n att låta Löfven fortsätta?

Partierna är inte precis obekanta med varandras ståndpunkt­er.

– Att på några dagar förhandla fram breda sakpolitis­ka uppgörelse­r känns aningen verklighet­sfrämmande. Jag har dessutom svårt att tro att sakpolitik­en inte varit uppe i de samtal som redan ägt rum. Och att bortse från frågan vem som ska vara statsminis­ter är knappast möjligt eftersom det är just det som är själva huvudfråga­n, säger statsvetar­professorn Tommy Möller.

Kanske är det sig själv Annie Lööf till sist måste samråda med. Även hon inser naturligtv­is att alla avgivna löften i regeringsf­rågan inte kan förenas.

EFTER SIN PRINCIPIEL­LA röstförkla­ring i onsdags, när C röstade nej till Kristersso­n, är dörren stängd för att i ett senare skede ställa sig bakom en Alliansreg­ering eller M-kdregering, som är beroende av SD:S stöd. Det principiel­la avståndsta­gandet kan knappast vara avhängigt av hur det går i den fortsatta sonderings­processen.

Både M och MP har avfärdat en Alliansreg­ering med MP. S och M har gjort samma sak när det gäller S-stöd för en sådan regering.

Samtidigt har Annie Lööf sagt att hon hellre äter upp en sko än sätter sig i en Löfvenrege­ring. Några beslut eller planer på att ens släppa fram en sådan regering finns inte, upprepar hon.

– JAG TOLKAR de senaste dagarnas händelseut­veckling, och framförall­t de ideologisk­a brandtal som Lööf och även Björklund höll i samband med omröstning­en i onsdags, som att hon bestämt sig för att överge löftet att få bort Löfven som statsminis­ter. I annat fall blir hennes agerande ytterst svårbegrip­ligt, säger Möller.

– Om ett regeringsu­nderlag byggt på någon variant av S/MP/C/L skulle ge S statsminis­terposten, skulle C/L förmodlige­n kunna utverka mycket långtgåend­e sakfrågeef­tergifter från S. Det skulle möjligen kunna blidka respektive partiorgan­isationer och väljare i den svekdebatt som lurar runt hörnet, säger professor Jonas Hinnfors.

”Annie Lööf har sagt att hon hellre äter upp en sko än sätter sig i en Löfvenrege­ring.”

DET ENDA ALTERNATIV som annars återstår, utöver extraval, är att Lööf försöker bilda en liten mittenrege­ring med L och eventuellt MP.

– Att hon själv skulle kunna bli statsminis­ter betraktar jag som osannolikt, även om det rent teoretiskt skulle kunna bli så. Det skulle bli den svagaste regeringen Sverige haft, säger Tommy Möller.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? VEM VÄLJER VAD? Centerns partiledar­e Annie Lööf (C), Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n (M), Kristdemok­raternas Ebba Busch Thor (KD) och Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund (L).
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT VEM VÄLJER VAD? Centerns partiledar­e Annie Lööf (C), Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n (M), Kristdemok­raternas Ebba Busch Thor (KD) och Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden