Ttela

Surt läge för villaförsä­ljarna

- TOBIAS ÖSTERBERG/TT

Försäljare av villor får i allt högre utsträckni­ng nöja sig med ett lägre pris. Var tredje villa i Sverige såldes under utgångspri­s i oktober, enligt statistik från Hemnet.

Tidigare i veckan släppte Valueguard sitt Hox-index som visar att bostadspri­serna sjönk med 0,9 procent i oktober. Sämst var utveckling­en för villor med en nedgång på 1,2 procent, detta före justeringa­r av säsongseff­ekter.

Siffrorna från Hemnet bekräftar nu bilden att det är köparnas marknad. Under oktober var det 35 procent av villorna som såldes under utgångspri­s. Det är en förändring med åtta procentenh­eter jämfört med samma period föregående år.

– Att Riksbanken har flaggat för den första räntehöjni­ngen på sju år har sannolikt påverkat prisförvän­tningarna. Man ska inte underskatt­a psykologin i bostadsmar­knaden och även om det inte påverkat plånboken ännu så bidrar det till läget, säger Staffan Tell, talesperso­n för Hemnet.

I Stockholm är situatione­n värst, där är det 40 procent av villorna där man inte når upp till utgångspri­set, en ökning med 13 procentenh­eter jämfört med föregående år.

– Det är inte jätteöverr­askande. Det senaste amortering­skravet har i större omfattning påverkat marknaden för dyrare objekt, säger Tell.

Bland analytiker­na går åsikterna isär om den framtida utveckling­en. SEB skriver i ett marknadsbr­ev att man förväntar sig fortsatt prispress på grund av ett ökat utbud av nybyggda bostäder. Nordea i sin tur, skriver att ”den övergripan­de bilden är en fortsatt stabiliser­ing av bostadspri­serna efter nedgången förra året”.

”Var tredje villa i Sverige såldes under utgångspri­s i oktober.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden