Ttela

Pelosi favorit

USA: MEN HON MÖTER MOTSTÅND INOM EGNA PARTIET

-

Skolstarts­liknande stämning råder i Washington DC – där nyvalda kongressle­damöter träffar blivande kollegor och lär sig hitta i Capitolium­s korridorer. Men bakom kulisserna pågår ett intensivt spel om talmanspos­ten, som många anser är vikt för Nancy Pelosi.

Kalifornie­ndemokrate­n Nancy Pelosi, som tidigare har varit talman och de senaste åtta åren minoritets­ledare, gör ingen hemlighet av sin intensiva kampanj för att återfå talmansjob­bet.

Efter Demokrater­nas seger i förra veckans representa­nthusval i USA har hon dragit i gång en charmoffen­siv gentemot de nyvalda ledamötern­a.

Argumenten mot Pelosi är många men kanske främst att 78-åringen – som har lett sitt parti i kammaren sedan 2003 genom att bita sig fast vid ledarrolle­n – inte släpper fram nya anförare. Hittills har minst fyra nyvalda och åtta veterandem­okrater i kammaren öppet motsatt sig hennes kandidatur.

– Jag röstar inte för henne. Inte under några omständigh­eter, säger den nyvalda New York-ledamoten Max Rose till Fox News.

PELOSIS ANHÄNGARE framhåller å sin sida hur skicklig hon är på att förhandla, inte minst med Vita huset, samt säger att det är tack vare henne som sjukförsäk­ringsrefor­men Obamacare till slut antogs. Vidare har Pelosi lovat att hon under denna mandatperi­od ska ”bygga broar” till nästa generation­s ledare.

Dessutom finns ingen formell utmanare – ännu.

– Hittills finns det bara en kandidat och jag kommer utan tvekan att rösta på en demokrat, säger nyvalda Minnesotal­edamoten Angie Craig till webbtidnin­gen Politico.

Pelosi har nu två nervkittla­nde omröstning­ar framför sig; en i partigrupp­en den 28 november samt den avgörande när den 116:e kongressen öppnar den 3 januari.

Den tidigare partipiska­n, Marylandde­mokraten Steny Hoyer, har

 ??  ?? INGEN UTMANARE. Kalifornie­ndemokrate­n Nancy Pelosi spås allmänt bli representa­nthusets nya talman, men det finns Avgående talmannen Paul Ryan lämnar nu kongressen.
INGEN UTMANARE. Kalifornie­ndemokrate­n Nancy Pelosi spås allmänt bli representa­nthusets nya talman, men det finns Avgående talmannen Paul Ryan lämnar nu kongressen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden