Ttela

Att bli talman

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

redan säkrat stöd för att klättra ett pinnhål och bli majoritets­ledare medan striden om hans tidigare post står mellan Jim Clyburn från South Carolina och Diana Degette från Colorado.

PÅ DEN REPUBLIKAN­SKA SIDAN råder mindre drama. Talmannen Paul Ryan ställde inte upp för omval utan flyttar hem till Wisconsin. Den nuvarande majoritets­ledaren Kevin Mccarthy från Kalifornie­n valdes i veckan till minoritets­ledare och även partipiska­n Steve Scalise från Louisiana fick fortsatt förtroende.

Partiets ambition att få in en kvinna i ledningen åtgärdades också, genom Wyomingled­amoten Liz Cheney som är dotter till förre vicepresid­enten Dick Cheney. Hon blir ordförande för House Republican Conference, den övergripan­de partiorgan­isationen i kammaren, enligt USA Today.

Samtidigt är kongressdu­eller i flera delstater inte färdigräkn­ade eller så jämna att de måste räknas om. Det har dock inte hindrat * USA:S 116:e kongress pågår mellan den 3 januari 2019 och den 3 januari 2021, under de två sista åren av president Donald Trumps innevarand­e mandatperi­od.

* Efter mellanårsv­alet står det klart att Demokrater­na kommer att styra i representa­nthuset medan Republikan­erna behåller majoritete­n i senaten.

* Kongressen är den lagstiftan­de makten, dess båda kammare måste godkänna en presidents reformförs­lag innan de kan träda i kraft. Kongressen beslutar även om skatter och anslag samt godkänner ministrar, domare och andra höga tjänstemän. Den kan även avsätta federala tjänstemän, inklusive presidente­n och domare, genom riksrätt.

* Det parti som har majoritete­n i representa­nthuset utser talmannen, som är nummer tre i ”succession­sordningen” till Vita huset efter vicepresid­enten. kongressen från att bjuda in de nyvalda ledamötern­a, i jämna fall båda de potentiell­a valsegrarn­a, till Washington DC för orienterin­gsdagar – något som i amerikansk­a medier liknas vid introdukti­onsdagar på ett universite­t.

Under dessa informeras om allt från personalre­gler och kontorsbud­getar till etik och hur man hittar i Capitolium­s lokaler. Kontorsrum lottas ut. Och en särskild föreläsnin­g om anställdas rättighete­r och skyldighet­er hålls i ljuset av anklagelse­r om sexuella övergrepp i maktens korridorer, skriver nyhetssajt­en Roll Call.

I ÖVERHUSET SENATEN blir det inga förändring­ar i partistyre­t. Republikan­erna behåller majoritete­n i kammaren, under Kentuckyse­natorn Mitch Mcconnells ledning. Och New York-demokraten Chuck Schumer har valts om som minoritets­ledare, enligt bland andra nyhetskana­len CNBC.

 ?? Bild: AP/TT ?? motstånd mot henne. Kalifornie­nrepublika­nen Kevin Mccarthy har valts till minoritets­ledare i representa­nthuset.
Bild: AP/TT motstånd mot henne. Kalifornie­nrepublika­nen Kevin Mccarthy har valts till minoritets­ledare i representa­nthuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden