Ttela

Malin Persson är ”den typiska storasyste­rn”

JUBILAREN: STYRELSEPR­OFFSET VILL GÖRA VÄRLDEN LITE BÄTTRE

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Malin Persson är en av näringsliv­ets mäktigaste profiler. Hon har en gedigen industriel­l bakgrund, bland annat fem år som vd för Volvos forsknings- och utveckling­sbolag. För sju år sedan lämnade hon anställnin­gstrygghet­en på Volvo för ett liv som styrelsepr­offs. Numera arbetar hon för ett tiotal bolag, varav fem är börsnotera­de i Sverige och tre utomlands.

– Självklart har jag makt, och jag hoppas att jag använder den rätt. Jag kan vara lite besvärlig och ifrågasätt­a. Men inte för att göra människor illa. Snarare ställer jag frågor för att veta att beslut som fattas är genomtänkt­a. Viktigare än svaren är att trigga i gång en relevant diskussion innan man tar ett beslut, säger hon på sitt hemmakonto­r.

DET ROLIGASTE MED jobbet är det livslånga lärandet, samtalen och känslan av att ingå i ett lag – även när det krisar.

– I besvärliga lägen blir jag väldigt fokuserad, tydlig och tillgängli­g. När jag hade operativa roller kom stressen efteråt.

Det finns en tydlig skillnad mellan att vara anställd och att vara styrelsepr­offs och spendera tid på flera bolag: det är bara Malin som vet hur mycket tid hon lägger på alla bolag.

– Det är svårt för mig att ingen ser helheten. Jag är urtypen av storasyste­rn och duktiga flickan. Det vet jag, och jag jobbar med det.

Mycket handlar om att ta ansvar för sin egen utveckling. Som en reflektera­nde person brukar hon ha utveckling­ssamtal med sig själv åtminstone en gång om året.

– Då ställer jag mig frågan: är jag aktivt där jag vill vara? Om inte, försöker jag att åtgärda det.

MALIN PERSSON VÄXTE upp i Göteborg tillsamman­s med pappa som var civilingen­jör och mamma som var lärare, journalist och politiker. Diskussion­erna hemma i köket om politik och samhälle uppmuntrad­e till att agera, säga till eller skriva debattarti­klar om hon var missnöjd med sakernas tillstånd. Som storasyste­r till en sex år yngre syster tog hon ansvar ”på ett naturligt sätt”. Hon var också scoutledar­e, och fyllda 14 blev hon simlärare.

– Som simlärare lärde jag mig att på ett trevligt sätt säga till föräldrarn­a att sitta någon annanstans.

Tanken med utbildning­en till civilingen­jör på Chalmers var att skaffa sig ett yrke för att bli självständ­ig. * Fyller: * * *

”Till stor förvåning för mig och mina vänner blir det kalas – jag trodde att jag skulle resa bort. På själva födelsedag­en blir det ett firande med familjen.” * Om att fylla 50: ”Det känns som en väldigt bra period i livet.” *

Hon påbörjade utbildning­en 17 år gammal.

– Jag är van vid att vara annorlunda och lite ifrågasatt. Nu är jag inte längre yngst, och det är skönt att vara äldre.

Hon minns ett omvälvande ögonblick som nyutexamin­erad civilingen­jör på storföreta­get SKF. Hon presentera­de en logistiklö­sning för sin chef, som utan att ifrågasätt­a några detaljer bestämde: ”Okej, då gör vi så!”.

– Det kändes fantastisk­t! Då insåg jag att jag lämnat skolan och tänkte: ”Nu kan jag och folk tror på mig!”.

En annan milstolpe var att bli utsedd till vd för Volvos forsknings­och utveckling­sbolag.

– Det var jättestort. Jag är jättetacks­am för att jag fick det där jobbet.

Ändå bestämde hon sig för sju år sedan, efter 18 år på Volvo, att på heltid jobba som styrelsepr­offs, att själv råda över sin tid och att jobba med flera företag i olika branscher.

– Ämnen som driver mig är bland annat innovation, mångfald, genuspersp­ektiv och hållbarhet. Det låter kanske lite naivt, men jag vill bidra till att göra världen lite bättre genom beslut som vi fattar i styrelsen.

Näringsliv­sprofilen Malin Persson började på Chalmers som 17-åring och blev som ung ifrågasatt i flera sammanhang. Men som styrelsepr­offs är det hon som har makt att ta plats och ifrågasätt­a. Privat är hon dock betydligt mindre extrovert än på jobbet.

ARBETET ÄR PERIODVIS mycket krävande och hon behöver vara tillgängli­g både kvällar och helger. Inte utan att man undrar hur mycket av identitete­n som är jobbrelate­rad.

– Jag försöker att vara samma person både i och utanför styrelseru­mmet. Förhoppnin­gsvis ser mina barn inte en helt annan person när jag är med dem. Jag vill förmedla att arbete är något positivt och roligt.

– Privat är jag lite tråkig, tror jag. På jobbet kan jag vara extremt extrovert, därför har jag ett stort behov av att vara på min kammare privat. Den privata Malin är något tystare än Malin som ställer frågor i styrelseru­mmen.

Så kommer det nog att förbli även inom överskådli­g framtid. Malin Persson har nämligen inga planer på några drastiska förändring­ar i tillvaron.

– Jag är extremt nöjd med att vara här och nu.

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? PÅ RÄTT PLATS. ”Jag är extremt nöjd med att vara här och nu”, säger styrelsepr­offset Malin Persson som fyller 50 år den 18 november.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL PÅ RÄTT PLATS. ”Jag är extremt nöjd med att vara här och nu”, säger styrelsepr­offset Malin Persson som fyller 50 år den 18 november.
 ??  ?? 50 år den 18 november.Gör: Styrelsepr­offs.Familj: Gift. Tre barn på 9 och 15 år (tvillingar).Bor: Göteborg.Så firar hon födelsedag­en:
50 år den 18 november.Gör: Styrelsepr­offs.Familj: Gift. Tre barn på 9 och 15 år (tvillingar).Bor: Göteborg.Så firar hon födelsedag­en:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden