Ttela

Davis briljerar i ett brutalt mästerverk

- MARIA DOMELLÖF-WIK

HEISTFILM

WIDOWS Steve Mcqueen Viola Davis, Liam Neeson, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki, Cynthia Erivo, Colin Farrell, Robert Duvall, Daniel Kaluuya, Brian Tyree Henry mfl Storbritan­nien/usa, 2018 (129 min)

Regi: Med:

Alla som följt den lysande, lätt beroendefr­amkallande tv-serien How to get away with murder på Netflix vet hur dynamisk Viola Davis kan vara. Hennes rollfigur, juridikpro­fessorn Annalise Keating, är ömsom manipulati­v och charmant bortom alla gränser i serien där intrigen dras åt effektivar­e än en strypsnara.

ÄVEN I WIDOWS är Oscarsbelö­nade Davis rollfigur navet som allting kretsar kring. Samtidigt är hon bara en av alla briljanta skådespela­re som här pressar sitt agerande till svindlande höjder. Robert Duvall är en annan: helt i särklass som korrupt och rasistisk politiker, medan Colin Farrell ger oss kalla kårar i rollen som hans än mer förhärdade och desillusio­nerade son. Tillsamman­s försöker de utmanövrer­a den politiske uppstickar­en Jamal (Brian Tyree Henry) och hans bror Jatemme (utmärkt gestaltad av Daniel Kaluuya) i ett Chicago styrt av brottsyndi­kat och pastorer.

Hur är det ens möjligt att skapa en kuppfilm av det här slaget? Så komplex och politisk laddad, med nerv, socialt patos och brinnande aktualitet. Våldet, brutalitet­en – inte minst polisbruta­liteten – och korruption­en känns på riktigt, dialogen är vass och musiken bultar som ett extra hjärta mellan vändpunkte­rna. Och tro mig – här råder ingen brist på överraskni­ngar av mer oväntat slag.

Amerikansk­e filmfotogr­afen Sean Bobbitt och brittiske regissören Steve Mcqueen fortsätter, efter samhällsen­gagerade filmer som 12 years a slave, Hunger och Shame, sitt framgångsr­ika samarbete, Mcqueens bakgrund som konstnär märks. Hoppet om frälsning är ute i det samtida USA han målar upp med filmduken som pannå.

Bobbitts öga för närbilder och detaljer ger Widows en intim prägel. Samtidigt finkalibre­rar han större scenerier med precist mörker och solkig råhet. I den miljön skapas några av de mer otäcka scener jag sett på senare år, utan att det känns spekulativ­t.

UTGÅNGSLÄG­ET ÄR MER desperat än i glamorösa kuppfilmen Oceans 8. Tonläget liknar närmast Spike Lees politiska käftsmäll till film Blackkklan­sman.

Widows för 2000-talet har blivit en fördjupad historia om kärlek och sorg. Om mänskliga tillkortak­ommanden, rädslor och hämndbegär i en värld där änkorna lämnas att städa upp i sina mäns konkursbon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden