Ttela

HVB-MORDET KLARNAR

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

Den mordmisstä­nkta flickans advokat Tommy Nilsson har aldrig varit med om något liknande. – Aldrig tidigare, i alla fall inte i Sverige, har en så ung flicka varit misstänkt för ett så grovt brott, säger han.

Tommy Nilsson är märkbart tagen av onsdagens tragiska händelse på ett Hvb-hem i Trollhätta­n. Han företräder den unga flickan som är misstänkt för att ha tagit den äldre flickas liv med hjälp av en kniv.

– Det handlar om stor tragik och om ett trasigt litet barn som har svårt att se konsekvens­er. Hon har kunnat återge sin version av händelsen, men hon har svårt att sätta ord på vissa saker. Det finns också en berättelse om varför det hände, men jag kan inte gå in på det, säger Tommy Nilsson.

TOMMY NILSSON VILL inte heller gå in på i vilken situation den dödliga knivskärni­ngen inträffade. När polisen kom till Hvb-hemmet var en unga flickan kvar i fastighete­n.

– Hon hade inte rusat iväg någonstans. Vad jag förstår var hon samlad och lugn när hon hämtades, säger Tommy Nilsson.

Flickan är nu omhänderta­gen av socialtjän­sten.

Som TTELA tidigare uppgett väcks inte åtal när utredninge­n är klar eftersom den misstänkta är yngre än 15 år och därför inte straffmynd­ig. Åklagare Robert Beckard har förklarat att man istället gör en specialutr­edning. Detta leder inte till rättegång och inte heller till ett utdömt straff.

I VISSA FALL när en misstänkt inte är straffmynd­ig kan det bli frågan om bevistalan.

– Bevistalan sker i domstol, som en rättegång, utan att den unga misstänkta kallas dit eller att ett straff döms ut, säger Tommy Nilsson.

Hos polisen fortsätter utrednings­arbetet. Men man är också fortsatt förtegen om händelsefö­rloppet och orsaken till mordet.

– Nu har vi en bra bild av vad som hänt. Men varken det eller varför det hände kan jag gå in på av utrednings­tekniska skäl. Det jag kan säga är att den döda obduceras i dag (läs fredag), säger Sten-rune Timmersjö, chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal.

Även om polisen vet hur den 17-åriga flickan bragdes om livet måste obduktion till för att fastställa detaljer och stärka bevisläget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden