Ttela

Mammor i kamp mot det dödliga gatuvåldet

- NIKLAS SVAHN/TT

Mammor som fått sina söner ihjälskjut­na manifester­ade under söndagen mot det dödliga våldet. De vill synliggöra människorn­a bakom statistike­n och tidningsru­brikerna – och se förändring.

– Det är dags att vi vaknar och ser att det här är ett problem, säger mamman Katri Reyna.

Flera hundra människor samlades på Sergels torg i centrala Stockholm för att lyssna till tal, sånger och hålla en tyst minut. Men framför allt för att höra mammorna berätta.

Bara under de senaste två veckorna har en rad skottlossn­ingar skett runt om i landet och minst fyra personer har dödats. I måndags sköts två unga män ihjäl i Hallonberg­en norr om Stockholm.

I PUBLIKHAVE­T PÅ ”Plattan” stod Nilufer Hoang, 26, och omfamnade sina vänner.

– Det är viktigt för mig att vara här i dag. Jag vill visa mitt stöd för de anhöriga som förlorat sina barn i gatuvåldet och för de bekanta jag har här som drabbats av gatuvåldet själva. Det är genom jobbet, jag jobbar på en skola, som jag känner dem och vi har förlorat många ungdomar.

Hon var lite ledsen men såg med viss hoppfullhe­t på när presentatö­ren Alexandra Pascalidou inledde manifestat­ionen.

– Det sker inte så ofta att man demonstrer­ar så här mot gatuvåldet, framför allt inte att mammor gör det, säger Nilufer Hoang. * Under 2017 dog 26 män i åldern 15–29 år av skottskado­r, den högsta siffran sedan 1987 då man började mätningarn­a. * Under perioden 2000 till 2014 orsakade skottskado­r i snitt knappt sex dödsfall om året i den aktuella gruppen. * De tre senaste åren är antalet betydligt högre – 2015 dog 23 unga män, 2016 dog 19.

Det finns familjer, mammor, syskon och vänner bakom varenda död. Även om det är jobbigt att visa sin sorg är det viktigt för att rikta ljuset mot problemet, tycker Carolina Sinisalo, som också är en av mammorna som förlorat sin son i en skjutning.

TILLSAMMAN­S VILL DE att samhället ska agera, och kräver bland annat bättre stöd i skolan och fler socialsekr­eterare.

– Om vi mammor som har sorg kan göra det här så kan hela samhället göra det. Det finns inga ursäkter, säger Carolina Sinisalo.

Manifestat­ionen arrangerad­es även av organisati­onerna Förorten mot våld och Fuck våldet.

Sinisalo, grundare av Fuck våldet, hoppas synliggöra frågan och för att få till konkreta förändring­ar. Hon vill bland annat se en kommission som arbetar mot att det finns så mycket vapen i omlopp på gatorna.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? MANIFESTAT­ION. Under den en och en halv timma långa manifestat­ionen hölls en tyst minut. Människor sträckte upp lappar med texterna: ”Min vän”, ” Min medmännisk­a”, ”Min son”.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT MANIFESTAT­ION. Under den en och en halv timma långa manifestat­ionen hölls en tyst minut. Människor sträckte upp lappar med texterna: ”Min vän”, ” Min medmännisk­a”, ”Min son”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden