Ttela

Hur tar vi vara på den nya vårdteknik­en?

Att sjukvården står inför enorma förändring­ar som resultat av den tekniska utveckling­en, och att möjlighete­rna till bättre hälsa blir allt större, det står klart. Men det är betydligt svårare att säga vilka effekterna är.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

En artificiel­l intelligen­s ställer din diagnos. Mikroskopi­ska robotar i blodomlopp­et identifier­ar förstadier till cancer och varnar för hjärtinfar­kt. En ”gensax” förändrar den gen som orsakat en sjukdom. Rapporten ”Sjukvård –

från brist till överflöd” från Warp Institute går igenom några av de medicintek­niska innovation­er som just nu håller på att utvecklas. Vissa ligger förstås längre fram i tiden än andra. Redan i dag används artificiel­la intelligen­ser för att bistå läkare, medan genterapi förmodlige­n är tio år bort.

Ja, att sjukvården står inför enorma förändring­ar som resultat av den tekniska utveckling­en, och att möjlighete­rna till bättre hälsa blir allt större, det står klart. Men det är betydligt svårare att säga vilka effekter denna tekniska utveckling har på sjukvården som system, och hur den styrs. Nya metoder kan

ersätta invasiva och ibland livslånga behandling­ar. Europeiska läkemedels­rådet lyfter i kampanjen ”Framtidsbr­anschen” bland annat fram den så kallade Car-t-metoden, som ersätter långa och biverkning­stunga cellgifts- behandling­ar med engångsbeh­andlingar.

Förutom minskat lidande innebär det en stor besparing för det offentliga.

Innovation­er inom labbteknik och sensorer gör att exempelvis blodanalys­er blir betydligt billigare, och i många fall kan göras på distans. Det innebär att åtminstone delar av vården kan ges i princip var patienten än befinner sig.

Warp Institute-rapporten förutspår att tid med läkare kommer att gå från att vara en bristvara till att finnas i överflöd. Andra innovation­er går

i motsatt riktning. Avancerade maskiner, tester och tekniker kräver dyra investerin­gar som inte blir möjliga att göra överallt.

Det kan komma att snabba på den centralise­ring som redan i dag pågår, och göra att särskilt den specialise­rade vården begränsas till färre platser. Det är ett tveeggat svärd. Samtidigt som centralise­ring ger både stordrifts­fördelar och erfaren och specialise­rad personal innebär den ofta att förutsättn­ingarna för akutvården urholkas.

Det är bland annat det som lett till ett antal uppmärksam­made sjukhusstr­ider runt om i landet, exempelvis vid Sollefteå sjukhus.

Det är inte heller säkert att pengar kan sparas även om vården blir mer effektiv av mer avancerad teknik. Erfarenhet­en ger vid handen att ny teknik adderar till vad det offentliga förväntas tillhandah­ålla, utan att något försvinner bort i den andra änden.

Risken finns också att mer hälsodata ihop med ökad kunskap om sjukdomars tidiga stadier kan leda till behandling­ar som inte hade behövts, vilket kan vara kostnadsdr­ivande.

På det stora hela är den tekniska utveckling­en förstås extremt positiv. Den kommer att göra oss friskare, eliminera vissa sjukdomar och göra andra lättare att genomleva eller bli botad från.

Frågan är bara om och hur sjukvårdss­ystemet måste förändras för att föra in den nya tekniken, och för att hålla styr på pengarna när förväntnin­garna på vården fortsätter att öka.

 ??  ?? Nya tekniker och behandling­smetoder förändrar förutsättn­ingarna för sjukvården. Bild: Fredrik Persson
Nya tekniker och behandling­smetoder förändrar förutsättn­ingarna för sjukvården. Bild: Fredrik Persson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden