Ttela

Max Eskilsson: Trivs V bäst i opposition?

- Max Eskilsson Politisk redaktör

Vid årsskiftet går Max Eskilsson igenom partiernas förutsättn­ingar kommunpoli­tiskt, med bakgrund i de senaste tre valen. Serien består av åtta delar och detta är femte delen.

En maktfaktor bortom formella makten. Liksom på nationell är det inte helt vanligt för V att i kommuner sitta med vid faktiska makten. I stället lyckas man ändå vara med och påverka agendan på andra sätt. Trollhätta­ns exempel där

en majoritet tillsamman­s med S, V och MP faktiskt styr sticker ut. Traditione­llt brukar det vara en, ur V-synvinkel, bekväm position att trycka på från vänster och låta detta synas i debatten. När man är en del av yttersta makten blir det av naturliga skäl svårare att ha högt tonläge. Priset för V är att de har svårare att profilera sig som eget alternativ, något som mellan raderna kommer till uttryck under fullmäktig­esammanträ­den.

Det gäller att backa upp styret och hålla den beslutade linjen intakt. Väljarmäss­igt har detta förhållnin­gssättet inte lett till ett tapp i Trollhätta­n. Tvärtom har man varje val sedan 2010 ökat något, om än i maklig takt.

Kanske innebär frånsägand­et av kommunalrå­dspost i nya politiska organisati­onen rentav att V i praktiken lyckas sätta en bild som något friare i det löpande politiska samtalet? Sett till väljarstöd

är inte skillnaden drastisk om man jämför Trollhätta­n med Vänersborg. Medan partiet i Trollhätta­n i årets val samlade nästan sju procent noterades cirka två procentenh­eter mer i Vänersborg. Men kontrasten är tydlig på en annan nivå. I Vänersborg är Vänsterpar­tiet verkligen ett opposition­sparti. Det är inte ens tal om att vara röstboskap utanför styret.

I linje med detta sticker Vänsterpar­tiet Vänersborg ut som det lokala parti som mest effektivt av alla lyckas kommunicer­a sin syn utåt. Att de ändå backat de senaste två valen är därför förvånande och verkar snarast kunna härledas till att det generellt i Sverige egentligen inte förekommer någon större vänstervåg.

Hur relationen mellan S och V utvecklas i Vänersborg kommer att bli avgörande för styrkeposi­tionerna. V är relativt starka, men har långtifrån goda band till lokala socialdemo­kratin. Kommande år blir det särskilt intressant att se om valet av ny kommunstyr­elseordför­ande kommer att ha någon påverkan. I Lilla Edet

har V varit med och styrt tillsamman­s med L och S. När L tog klivet över till borgerliga sidan och petade bort S från makten tappade också V en maktpositi­on i ett styre som i sig var märkligt konstruera­t. På det sättet hamnar V i Lilla Edet i den opposition­sroll som är traditione­ll för partiet att befinna sig i. Hur kommer detta hanteras? Redan under tiden man styrde var det vanligt att företrädar­e satte avtryck, blir dessa ännu större framöver?

Vänsterpar­tiet i Mellerud har ett motigt utgångsläg­e. Som mindre parti, vid årets val nådde V endast cirka tre procent, har det varit svårt att göra sin röst hörd. Skiftet från C-s-styre till bred koalition med inriktning mot borgerlig mitten tydliggjor­de att V egentligen inte riktigt hade något riktigt finger med i spelet. Överlag är det

slående hur små förändring­ar som ägde rum när det gäller röster i våra kommuner i år. På ett övergripan­de plan finns den partiexist­entiella frågan om huruvida man vill tillhöra makten eller vara en nagel i ögat på den.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden