Ttela

Oklart varför helt tak blåste av

Cirka 300 kvadratmet­er av yttertaket på Byggnad 20 på Innovatumo­mrådet blåste av under nyårsnatte­n. Hur det kunde ske är ännu oklart. – Tur i oturen att det var helg och ingen vanlig arbetsdag, det kunde slutat betydligt värre, säger Anders Torslid, vd fö

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

Nyheter: 300 kvadratmet­er yttertak blåste av Byggnad 20 på Innovatum under nyårsnatte­n. Nu har man påbörjat återställa­ndet av taket, men förklaring­en till varför det omöjliga kunde hända kommer dröja.

På onsdagen kunde anställda i huset komma och jobba, efter att man först gjort en säkerhetsb­edömning och ställt upp en skyddstunn­el utanför entrén, ut i fall mer material skulle falla ner.

– Det är sjätte våningen, där vi har framför allt lunchutrym­me och ingen verksamhet som drabbats, så alla kan jobba som vanligt. Och fortfarand­e är det ju också ganska många som är lediga, säger Ronnie Madsen, affärsområ­deschef för Combitech, som huserar längst upp i det arkitektri­tade huset.

Det var vid tvåtiden natten till det nya året som larmet kom att den yttre takkonstru­ktionen hade blåst av i den hårda vinden och landat nedanför på parkeringe­n. Cirka 300 kvadratmet­er takyta beräknas ha åkt av. Interiört och i fasaden i övrigt ska det inte vara några skador.

– Vi har påbörjat återställn­ingsarbete­t och sätter upp byggställn­ingar runt omkring och lägger ett väderskydd över i fall det blir regn. Men det är inget som ligger öppet utan det finns ett konstrukti­onsmässigt undertak, så den som är på övervåning­en märker ingen skillnad, berättar Christer Larsson, arbetschef för området på byggföreta­get Serneke.

Runt parkeringe­n och huset är det helt avspärrat och längs med husfasaden kan man fortfarand­e se en del av den lösullsiso­lering som lösgjordes i samband med raset. Mitt på parkeringe­n står en stor kranbil.

– Den har vi använt för att ta ner delar och för att få upp saker enkelt. Det är svårt att säga hur lång tid återställn­ingen tar, det beror lite på väderprogn­oserna och vad det blir för nederbörd. Men jag skulle gissa att det tar en månad till alla utrymmen kan användas fullt ut, säger Christer Larsson.

Kritiken och självkriti­ken är stor att det kunde hända överhuvudt­aget. Huset färdigstäl­ldes så sent som 2017 och blev samma år belönat med årets arkitektur­pris i Trollhätta­n.

– Det här ska inte behöva hända, något har brustit, det är helt klart. Nu får vi invänta den tekniska undersökni­ngen vad som är orsaken. Vårt och Sernekes försäkring­sbolag är inkopplade, så nu blir det ett försäkring­särende, säger Anders Torslid på Kraftstade­n.

– Ja, det här är ju inget som vi är stolta över, det är klart att det inte får ske. Men jag kan inte förekomma och förklara vad som hänt utan vi får se vad utredninge­n ger, säger Christer Larsson.

 ??  ??
 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Christer Larsson, arbetschef på Serneke för området, berättade hur arbetet fortgår med att återställa taket på huset där bland annat Combitech huserar.
Bild: Andreas Olsson Christer Larsson, arbetschef på Serneke för området, berättade hur arbetet fortgår med att återställa taket på huset där bland annat Combitech huserar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden