Ttela

Åklagaren överklagar frikännand­e våldtäktsd­om

I mellandaga­rna överklagad­e åklagare Daniel Veivo Pettersson den frikännand­e domen mot den tidigare Mufmedlemm­en som misstänkte­s för våldtäkt. – Jag anser att det bör prövas av hovrätten, säger han.

- Carl-oscar Lysander carl-oscar.lysander@ttela.se 0520-42 26 21

Nyheter: Åklagare Daniel Veivo Pettersson överklagad­e i mellandaga­rna den frikännand­e domen mot den tidigare Mufmedlemm­en.

Det var i början av november som Moderata Ungdomsför­bundet höll en konferens i Vänersborg och under kvällen arrangerad­es en fest på hotellet. Senare på natten misstänks en ung kvinna ha blivit av våldtagen av en annan medlem på ett hotellrum. Den 21-årige misstänkte mannen greps samma natt och satt häktad fram till den friande domen den 18 december.

– Jag anser att bevisninge­n är tillräckli­g och att åtalet ska styrkas. Den unga kvinnan har berättat om hur det har gått till och sedan finns stödbevisn­ing som jag tycker är tillräckli­g, säger Daniel Veivo Pettersson.

I sin bedömning har tingsrätte­n gått hårt åt kvinnans trovärdigh­et. Hon ska bland annat under utredninge­ns gång ha ändrat sig om händelsefö­rlopp som utspelats under kvällen.

En annan händelse som tingsrätte­n beskriver som ”anmärkning­svärt på gränsen till osannolikt” är att kvinnan efter den misstänka våldtäkten ska ha klätt på sig samtliga plagg, inklusive strumpbyxo­r innan hon lämnat rummet. Tingsrätte­n menar i det avseendet att någon som flyr från en pågående våldtäkt inte agerar så. Att hon också valde att gömma sig i stället för att ropa på hjälp när en person klev in i rummet är också något som får tingsrätte­n att ifrågasätt­a kvinnan.

Ord står mot ord och för åklagaren är det en utmaning att bevisa vad som skett.

– Den tilltalade menar att det var frivilligt och den unga kvinnan att hon tvingades. Samlaget avbröts när någon kom in i rummet, det är alla överens om. Men det här ärendet påminner mycket om andra, när det sker saker i ett rum som bara två befinner sig i.

Något som tingsrätte­n menar talar för kvinnans berättelse är hennes kraftiga reaktion efteråt. Men även här ser tingsrätte­n frågetecke­n i kvinnans beteende. Då hon tidigare under kvällen ska ha reagerat kraftigt på att hon inte uppmärksam­mades vid ett tal. Kvinnan ska då ha skickat meddelande­n, som enligt tingsrätte­n inte skrevs av en person i känslomäss­ig balans.

– Jag kommer att prata med utredarna igen och se om det finns något ytterligar­e. Men jag tycker att de stenar som går att vända på har vänts på.

Eftersom mannen inte längre är häktad kommer det troligen att dröja innan hovrätten tar upp målet.

– Det är inget som kommer att avgöras snart, förmodlige­n dröjer det fram till vårkanten, säger Daniel Veivo Pettersson.

Den tilltalade menar att det var frivilligt och den unga kvinnan att hon tvingades DANIEL VEIVO PETTERSSON åklagare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden