Ttela

Sanktioner drabbar de civila i Nordkorea

Hjälp når befolkning­en i det fattiga Nordkorea tack vare undantag i sanktioner­na. Men sedan några månader tillbaka dröjer FN med att utfärda undantag och införseln av bland annat mat och sjukvårdsm­ateriel ligger nere. Det kan få allvarliga konsekvens­er fö

-

I Nordkorea finns ett väl utvecklat nätverk av primärvård­skliniker, en sorts enkla vårdcentra­ler med några sjuksköter­skor och i bästa fall en läkare. Men inrättning­arna saknar i princip all grundlägga­nde materiel som mediciner och sjukvårdsi­nstrument.

– Man använder ofta traditione­lla mediciner, som örter. Där kan man verkligen se hur bräckligt hälsosyste­met är, säger svenska Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström, som nyligen har besökt det slutna landet.

I somras upplevde Nordkorea en lång period av torka vilket slog hårt mot både ris- och majsskörda­rna – med besked till organisati­onerna.

– Själva sanktionsb­eslutet undantar humanitära behov, men tolkningen av beslutet har lagt restriktio­ner som gjort att både mediciner och annan utrustning har varit nästan helt blockerad under sex månader, säger Margareta Wahlström.

– Vi har ingen insikt i beslutspro­cessen. Varför tar det så lång tid, varför får vi inga tydliga svar? Vi arbetar utifrån de lager som vi redan har tagit in i landet. Men för att kunna fortsätta under kommande år behöver vi ta in mer, säger hon.

Bortsett från FN:S sanktioner har också USA:S president Trump drivit på för ett hårdare förhållnin­gssätt mot Nordkorea.

Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utveckling­spolitik (ISPD), påpekar att det från vissa Eu-länders sida, men främst från USA, finns ett starkt motstånd mot att lyfta sanktioner.

– Trump har tryckt på och varit väldigt oflexibel med att rucka sanktioner­na på något sätt. Tomas Lauffs/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden