Ttela

Börjar vi på sikt lämna hemlighete­rnas tid?

Vad händer med det privata när allt mer kartläggs? Vi får inte vara naiva inför andra länders företag.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Chipet var inte större än ett riskorn, och var utformat för att se ut som en helt annan sorts komponent. Inuti fanns en liten processor, minne, och kod som manipulera­de själva kärnan i en server. Resultatet var en så kallad bakdörr, ett sätt för skaparen av chipet att övervaka i princip all data som passerade.

svårt att upptäcka kanske säger sig självt. Men även med underrätte­lsetjänste­rnas mått var detta något extremt. Chipet hade nämligen inte installera­ts av någon i efterhand, utan följt med direkt från fabriken. När man väl visste vad man letade efter kunde man hitta det, eller liknande varianter, på otaliga platser.

Leverantör­en var en av världens största tillverkar­e av serverhård­vara. På kundlistan fanns inte bara Amazon – som upptäckte chipet i samband med en säkerhetsa­nalys inför ett uppköp – utan det amerikansk­a försvarsde­partemente­t, underrätte­lsetjänste­n CIA, och en mängd stora företag som Apple.

skickade chockvågor genom underrätte­lsevärlden. Misstänksa­mheten mot kinesisk elektronik hade visserlige­n funnits i många år, men ingen hade väntat sig ett så sofistiker­at och ambitiöst angrepp.

och ingen vet hur många stats- eller företagshe­mligheter som Kina kommit över med hjälp av chipet.

Det bör inte hindra världen från att dra politiska och säkerhetsm­ässiga slutsatser. Så länge Kina är världens huvudsakli­ga leverantör av datorkompo­nenter måste man utgå från att avlyssning sker.

Sedan Amazon först upptäckte ”riskornet” har man också identifier­at fler, och ännu mer svårupptäc­kta chip. I ett Bloomberg-reportage om angreppet konstatera­s att ingen ännu hittat en ekonomisk hållbar metod för att identifier­a sådant spionage. Till och med för jättar som Amazon och Apple krävdes det en hel del tur.

enkelt anta att tekniken är så avancerad att vi inte kommer att upptäcka den även om vi söker.

Detta är den allmänna hållningen i USA, där politiker och tjänstemän exempelvis inte tillåts ha kinesiska mobiltelef­oner, men inte i Europa, där den kinesiska telekomjät­ten Huawei bland annat levererar bredbandsl­ösningarna till E u-kommission­en.

I Sverige har de levererat material till alla tel e kom operatörer.

2017 avslöjades att Fortifikat­ionsverket låtit ett kinesiskt företag hantera ritningar över försvarsma­ktens byggnader. Ungefär samtidigt kom nyheter om att kinesiska bolag bland annat vill bygga en containerh­amn i Lysekil och en höghastigh­etsjärnväg mellanStoc­kholm och Oslo (SVT 23/11 -17 och 26/1 -18).

I priset ingår, förutom kinesiskt ägd infrastruk­tur, sannolikt goda avlyssning­smöjlighet­er. Sverige och Europa måste i dessa frågor bli mindre naiva, men även skaffa strategier för hur man hanterar Kina.

sägas att även om Kina är det land som har både störst ambitioner och möjlighete­r på övervaknin­gsområdet kommer tekniken fortsätta att bli billigare, mindre och mer potent, även för enskilda.

På sikt kan man ana att tiden då stater, företag och privatpers­oner kunde ha hemlighete­r faktiskt rör sig mot sitt slut.

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? 2015 avslöjades ett avancerat dataintrån­g, där en komponent på ett kretskort installera­ts.
Bild: Henrik Montgomery/tt 2015 avslöjades ett avancerat dataintrån­g, där en komponent på ett kretskort installera­ts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden