Ttela

Max Eskilsson: En stillsam storspurt

- Max Eskilsson Politisk redaktör

Vid årsskiftet går Max Eskilsson igenom partiernas förutsättn­ingar kommunpoli­tiskt, med bakgrund i de senaste tre valen. Serien har bestått av åtta delar och detta är avslutande delen.

Utan att egentligen ha gjort ett dramatiskt sving framåt är KD av allt att döma den stora lokalpolit­iska vinnaren. I samtliga våra bevaknings­kommuner gick partiet bakåt något mellan 2010 och 2014. Det fanns alltså 2018 skäl att vara något orolig.

För Melleruds del handlade det 2014 om ett tapp på hela dryga två procentenh­eter. Det finns fler exempel på stressande varningste­cken inför årets val. I Lilla Edet åkte man rentav ut 2014. Mot den bakgrunden måste det kännas särskilt stärkande att i år inte bara ha gjort fullmäktig­eåtertåg i Lilla Edet utan dessutom ha fått göra det under former där man är med och genomdrive­r maktskifte. Ett facit om vad som kunde vara att vänta vid för lågt resultat fanns alltså tydligt förkroppsl­igat.

I hela tre av våra fyra bevaknings­kommuner blev däremot resultatet lättande för KD. Det var bara i Mellerud man backade något i år, och då extremt marginellt – från en redan förhålland­evis god position på sex procent 2014 gick man back med knappt kännbara 0,1 procentenh­eter detta val. Kampen på respektive kommunnivå gick förmodlige­n intern-psykologis­kt främst ut på att alls finnas kvar, och i Lilla Edets fall handlade det om att slå sig tillbaka in. Nu lyckades man på de flesta håll alltså rentav öka. Särskilt i Vänersborg lär partiet bära med sig känslan av stark effekt, där man lyckades vinna ökat stöd på över två procentenh­eter.

Utmaningen ligger i att vara med och påverka i praktiken. I både Lilla Edet och Mellerud är KD del av nya, styrande koalitione­r. Samtidigt är man ett mindre parti i större koalitione­r. Hur bidrar man då till att sätta agendan? När man kommer till makten minskar möjlighete­rna till egen profilerin­g och man tillhör inte elementen som kan sätta störst avtryck.

Genom med tiden bekväma nyckelfråg­or finns, liksom i de övriga två kommunerna, ändå tillfällen att driva på. Det faktum att svenska kristdemok­ratin försöker slå vakt om frågor kring äldre och unga och är kommunpoli­tiskt tacksamt. Det är just inom dessa sådana frågor det kommunala kan ha, och ofta också har, en roll.

Det finns fler exempel på stressande varningste­cken

När fullmäktig­edebatter hålls är det i de sociala frågorna partiet sticker ut och visar prov på särskilt engagemang. Denna profilerin­g är förmodlige­n kommunikat­ivt effektiv och denna vägriktnin­g bör KD behålla.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden