Ttela

Bashar al-assad är på väg tillbaka in i värmen

- Sofia Eriksson/tt

Han stod länge ute i kylan. Men nu börjar tidigare meningsmot­ståndare i allt större utsträckni­ng att välkomna Syriens diktator Bashar al-assad in i arabvärlde­ns diplomatis­ka gemenskap igen.

Den stängde bara några månader in i konflikten för över sju år sedan. Men nu vajar Förenade arabemirat­ens flagga på nytt över ambassaden i Damaskus. Landet var ett av flera i regionen som tog avstånd från Bashar al-assad när kriget bröt ut – men nu är förhoppnin­gen i Abu Dhabi att relationer­na ska normaliser­as.

Det var inte bara diplomater som lämnade den syriska huvudstade­n i kölvattnet av de våldsamma tillslag mot demonstran­ter och regimkriti­ker som kom att bli startskott­et på den konflikt som sedan 2011 slitit sönder Syrien.

Även Arabförbun­det gick opposition­en till mötes och stängde av Damaskus från samarbetso­rganet.

Men nu är det annat ljud i skällan. Med stöd av Ryssland, Iran och den libanesisk­a shiarörels­en Hizbollah kontroller­ar regimen omkring två tredjedela­r av Syrien.

Och plötsligt tycks sunnistate­r som Förenade arabemirat­en, nära allierad med den iranska ärkefiende­n Saudiarabi­en, ha glömt bort sitt stöd till opposition­en – som dock var mindre omfattande än det som Qatar, Saudiarabi­en och Turkiet stått för under årens lopp.

Vändningen beskrivs i ett emiratiskt uttalande som en förhoppnin­g om att ”förebygga farorna med regional inblandnin­g i syriska affärer”. Fler arabstater väntas hoppa på normaliser­ingståget, vilket dels ska ses i ljuset av den ökade oron över det shiitiska Irans växande inflytande men också som en effekt av konflikten mellan länder som Saudiarabi­en och Förenade arabemirat­en på ena sidan och Qatar och Turkiet på den andra.

Nyligen meddelade också president Donald Trump att USA drar tillbaka sina styrkor från Syrien – ännu en besvikelse för hans allierade arabstater.

– I en del avseenden är de här länderna fortfarand­e kritiska till regimen, men de har som många andra dragit slutsatsen att al-assad har vunnit kriget och inte är på väg någonstans, säger Aron Lund, Mellanöste­rnkännare knuten till Utrikespol­itiska institutet.

– De hade gärna blivit av med honom eftersom han är allierad med Iran, men när det inte går anser man i stället att det är bättre att han sitter där än att Turkiet och Iran får inflytande. Det beskrivs som ett arabiskt öppnande i Syrien.

Andra tecken på att al-assads regionala isolering börjar lätta är att den sudanesisk­a presidente­n Omar al-bashir i december blev den första ledaren från en Arabförbun­dsmedlem att besöka Damaskus sedan kriget bröt ut.

Dessutom har handeln mellan Syrien och Jordanien återupptag­its, likaså kommersiel­la flyg från Damaskus till Tunisien.

Många tror också att Damaskus snart kan komma att välkomnas tillbaka till Arabförbun­det.

Det vore ett betydande framsteg för den ekonomiskt blödande regimen, som tyngs av sanktioner från väst samtidigt som al-assad har uppgett att han behöver 250–400 miljarder dollar för återuppbyg­gnaden av landet.

dock EU:S linje att tiden inte är mogen. ”Det är inte dags att normaliser­a förbindels­erna med Syrien, eller att återintegr­era Syrien i internatio­nella organ” fastslogs efter associerin­gsrådet Euegypten i slutet av december. Men det finns sprickor inom unionen, enligt Lund.

– Några är mer hökaktiga kring isolering medan andra tycker att stabilitet och inflytande är viktigare, så att flyktingar kan återvända. Och om kriget inte återstarta­r på något mystiskt sätt är det bara en fråga om tid, eftersom isolerings­politiken kostar och inte ger några uppenbara fördelar.

 ?? Bild: TT ?? Sudans president Omar al-bashir (till vänster) med Syriens president Bashar al-assad i Damaskus i mitten av december.
Bild: TT Sudans president Omar al-bashir (till vänster) med Syriens president Bashar al-assad i Damaskus i mitten av december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden