Ttela

Hundratals barn går miste om simundervi­sning

- Carl-oscar Lysander carl-oscar.lysander@ttela.se

Det riktade statliga stödet försvinner efter årsskiftet och nu går över 300 barn miste simundervi­sning i Trollhätta­n. Men i Vänersborg har man lyckats hantera bortfallet på ett annat vis.

I Trollhätta­n går flera hundra barn i förskolekl­ass miste om simundervi­sning under våren. Anledninge­n är att det riktade statliga bidraget som betalades ut efter årsskiftet dras in och kommuner tvingas betala tillbaka överskotte­t.

Fram till 1 juni 2018 kunde kommuner söka ekonomiskt stöd till simskolor för elever i förskolekl­asser. Potten bestod av totalt av närmare 300 miljoner som betalades ut till svenska kommuner. Trollhätta­n, Vänersborg, Mellerud och Lilla Edet sökte samtliga stöd och fick pengar utbetalda till simskolan. I Trollhätta­n uppgick den summan till strax över två miljoner. När nu bidraget försvinner, gör så också simskolan för förskolekl­asser i Trollhätta­n.

– Det är tråkigt, men vi har inga resurser till att behålla den genom kommunen. Det är bara att konstatera att det är en konsekvens av vad som skett och kommunens underskott i ordinarie verksamhet­er, säger Tommy Svensson chef på kultur- och fritidsför­valtningen.

Stödet man sökte

omfattade 697 barn, men under hösten fick bara 370 barn möjlighet att delta i simundervi­sningen. 327 barn skulle ha gått simundervi­sningen under våren – men går nu miste om den.

– Det gick inte att rymma alla barn på en termin och därför var vi tvungna att lägga undervisni­ngen på ett helt läsår. Det är bara att beklaga, men statens budget följer kalenderår­et och därför blev det bara drygt hälften som fick tillgodorä­kna sig möjlighete­n.

Det var första

gången ett riktat bidrag till simundervi­sning för förskolekl­asser betalades ut. Beslutet fattades av riksdagen 18 december 2017 – i februari 2018 fanns pengarna tillgängli­ga för kommunerna. Med anvisninge­n att bidraget skulle användas innan den 31 december.

– Vi hade hoppats på ett fortsatt anslag eller att man kunde få flytta pengarna eftersom det inte gått att rymma alla på en termin. Eftersom pengarna inte var slut så ställde vi frågan till Socialstyr­elsen om det fanns möjlighet att göra så, men det fick vi nej på, säger Tommy Svensson.

Även i Vänersborg

nyttjade man pengarna. Drygt en och en halv miljon betalades ut från Socialstyr­elsen till Vänersborg­s kommun. Men i Vänersborg kommer man klara av att fortsätta med simskola för förskolekl­asser.

– Samtliga barn i förskolekl­asser har fått gå tio gånger. Det vi kunde göra med hjälp av bidraget var att dubbla antalet gånger från fem till tio, berättar Lars Sandgren som samordnar simskolan i kommunen.

I Vänersborg kom bidraget till stor nytta och förutom att utöka antalet tillfällen kunde man också få en mer kvalitativ undervisni­ng.

– Vi har haft mindre grupper med åtta-nio barn och två simlärare, ett bra sätt att höja kvaliteten. Pengarna har också gått till bussar för att ta barnen mellan skolan och de tre anläggning­ar som vi använt oss av, busskostna­derna har nästan varit halva kostnaden, säger han.

Senast den 28 februari ska kommunerna redovisa vad pengarna har gått till och betala tillbaka överskott.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? När det statliga bidraget till simundervi­sning för förskolekl­asser dras in blir flera hundra barn utan simundervi­sning.
Bild: Fredrik Sandberg/tt När det statliga bidraget till simundervi­sning för förskolekl­asser dras in blir flera hundra barn utan simundervi­sning.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden