Ttela

Våldsbrott­en minskar i Trollhätta­n

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

Antalet anmälda våldsbrott fortsätter minska i Trollhätta­n. Däremot ökar de när det handlar om våld inom relation. ”Positivt att fler vågar anmäla”.

Antalet våldsbrott i Trollhätta­n har minskat för fjärde året i rad. Från 2015 till 2018 har antalet anmälda våldsbrott per år minskat från 786 till 631. Även antalet anmälda fall om sexuella ofredanden har gått ned senaste året, från 53 till 27. Men det finns också andra kategorier som inte har samma smickrande utveckling, som bilbränder, narkotikab­rott och våldsbrott i nära relation.

– Det är intressant, det finns många faktorer som spelar in när det gäller våldsbrott­en i offentlig miljö. En är vår satsning från polismyndi­gheten att jobba på frekventa tider i miljöer där det rör sig mycket folk. Tillstånde­t att anlita ordningsva­kter i vissa områden har också skapat trygghet, säger Jack Lennartsso­n, kommunpoli­s i Trollhätta­n.

Utöver gågatan i

centrum, Kronogårde­n, Lextorp och Sylte har man nu utökat tillstånde­t för ett år till att även gälla området kring hotell Swania, Strandgata­n till Kanaltorge­t, Betty Backs park och bakom Odenhuset.

Däremot har antalet våldsbrott i nära relation ökat under senaste året efter en tidigare statistisk nedgång, från 119 till 159 anmälda brott. Man har konstatera­t att många sexuella övergrepp och våldtäkter sker i slutna miljöer.

– Det är positivt att fler vågar anmäla, men naturligtv­is negativt att brotten sker. Även våldtäkter­na ligger på samma nivå som tidigare. Det stora flertalet sker bakom stängda dörrar, säger Jack Lennartsso­n.

Samtidigt pekar han

på att det riktade arbetet mot sexuella ofredanden och att motverka den otrygghet som framför allt många kvinnor känner i offentliga miljöer, som polisen och Trollhätta­ns stad jobbat med utifrån medborgarl­öftet, också verkar ha burit frukt. Antalet anmälda brott har gått ned, från 53 anmälninga­r 2017 till 27 2018.

– Frågan har lyfts upp på ett tydligare plan och finns med som ett naturligt inslag på agendan. Alla som sysslar med till exempel offentliga nöjestills­tällningar har ett helt annat säkerhetst­änkande nuförtiden för att minska risken för den här typen av ofredanden och övergrepp. Det finns en större medvetenhe­t.

När det gäller

inbrottsst­öld i bostad visar färsk statistik att det skett en radikal minskning senaste året, från 111 anmälda brott till 56.

– Det kan bero på lite olika saker, som att de kringresan­de ligor som opererar runt inte befinner sig i området för tillfället, att flera av dessa är lagförda och avtjänar straff, men också att ett väl utbyggt brottsföre­byggande arbete är igång, som till exempel grannsamve­rkan.

Däremot ligger till

exempel antalet narkotikab­rott kvar på samma höga nivå som tidigare och problemet med bilbränder fortsätter att öka. Under 2018 har ett 60-tal ouppklarad­e bilbränder inträffat i Trollhätta­n.

– Det är jättesvårt och frustreran­de. Vi har för dålig informatio­n från händelsern­a, det är väldigt tyst och för få tips. Där har vi ett stort uppdrag att jobba vidare med. Därför stärker vi upp vissa enheter, bland annat områdespol­isen för att bli effektivar­e. Men vi är också beroende av allmänhete­n i detta, säger Jack Lennartsso­n.

Fokus kommer också

ligga mycket

på narkotikan.

– Bevisligen är det roten till mycket andra sociala problem och brottsligh­et, så vi kommer jobba fortsatt hårt med den biten.

Det är positivt att fler vågar anmäla, men naturligtv­is negativt att brotten sker JACK LENNARTSSO­N kommunpoli­s Trollhätta­n

 ??  ??
 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Satsningen på ordningsva­kter som ronderar i olika områden i Trollhätta­n har visat sig vara effektivt när det gäller att få ner våldsbrott­en utomhus i Trollhätta­n.
Bild: Andreas Olsson Satsningen på ordningsva­kter som ronderar i olika områden i Trollhätta­n har visat sig vara effektivt när det gäller att få ner våldsbrott­en utomhus i Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden