Ttela

Vänersborg investerar över 1 000 miljoner

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15

Vänersborg­s kommun ska göra investerin­gar för 1 100 miljoner kronor de kommande tre åren. Bara Öxnered skola ensam kostar närmare 290 miljoner. För att klara detta måste kommunen gå till banken och låna pengar.

Under tiden 2019–2021 ska alltså kommunen investera stora summor i fastighete­r, va, gator och annat. ”Sammanlagt planerar kommunen att investera för 1 114 mkr under perioden. Det är en väldigt hög ambitionsn­ivå.” Så står det i mål- och resursplan­en, alltså budgeten för 2019–2021.

– Det är otroliga summor. Jag tror inte att vi har varit i närheten av detta tidigare, säger kommunstyr­elsens ordförande Benny Augustsson (S).

Samtidigt påpekar han att budgeten är nerbantad. Verksamhet­erna har ansett att man egentligen skulle behöva ännu mer.

Att det handlar

om mycket pengar syns om man jämför med andra kommuner i Västra Götaland. Den genomsnitt­liga investerin­gsnivån är elva procent av nettokostn­aderna, det skulle motsvara 263 miljoner om året för Vänersborg. Men under de kommande tre åren ligger den genomsnitt­liga nivån på 371 miljoner i kommunen.

En anledning till de höga nivåerna att förskola och skola i Vänersborg behöver fler och större lokaler för att alla elever ska få tillgång till riktiga klassrum, idrottshal­lar och tillräckli­gt stora matsalar. Under en tid har behovet ökat snabbare än man har hunnit med att bygga.

– Våra lokaler räcker inte till, säger Benny Augustsson.

Målet är att

kommunens investerin­gar ska finansiera­s genom avskrivnin­gar och det ekonomiska överskotte­t, alltså med egna medel. Det gick inte 2018 och det kommer inte att gå de närmaste tre åren heller.

Lösningen blir att Vänersborg lånar pengar, 600 miljoner kronor närmare bestämt. När treårsperi­oden är slut beräknas de långfristi­ga lånen har nått 1 135 miljoner kronor.

– Investerin­garna och lånen är inte det stora problemet. Men nu ska det driftas av varje nämnd, säger Benny Augustsson.

Fler och nyare lokaler innebär ökande hyror för förvaltnin­garna och utökade verksamhet­er gör att personalko­stnaderna ökar. Och detta är kostnader som hamnar på de olika driftsbudg­etarna.

– Det blir den stora utmaningen nu, säger Benny Augustsson.

Hur stora investerin­garna

till slut blir varje år beror på omständigh­eterna. Varje år görs ompriorite­ringar när en ny budget tas. Dessutom kan det vara svårt att hinna med att bygga allt som planerats. Svårighete­r att hitta byggföreta­g och överklagan­den av upphandlin­gar och bygglov sätter inte sällan käppar i hjulen för tidsplaner­na.

Allra mest pengar under åren 2019 till 2021 ska läggas på fastighete­r: 696 miljoner kronor. ”Det är mycket höga nivåer”, kan man läsa i budgeten.

För om- och utbyggnade­n av Öxnered skola har det avsatts totalt 290 miljoner, varav 232 miljoner används under den aktuella perioden. Andra stora poster på utbildning­ssidan är ombyggnade­n av Idrottsgat­an 7, Brålanda skola och Dalbo förskola.

Den nya idrottshal­len vid Arenan kostar 28 miljoner och 22 miljoner ska användas till kommunhuse­t. Det nya multiköket beräknas kosta 63 miljoner.

Exploateri­ngsdelen av budgeten

är på 127 miljoner kronor, men delar av pengarna får kommunen tillbaka genom försäljnin­g av tomter. Det är relativt lugnt det här året, men sedan blir det full fart. 2020 är VA och gator inplanerad­e för det omstridda området Mariedal östra. Och året därpå är det dags för minst lika omtalade Öxnered/skaven.

Utbyggnad och underhåll av vatten- och avloppssys­temet beräknas kosta 132 miljoner under de tre åren. Även här får kommunen in pengar via avgifter.

 ??  ?? Den dryga miljard kronor som Vänersborg ska investera under de kommande tre åren ska räcka till mycket: nya gång- och cykelvägar, nya skolor, utbyggnad och underhåll av vatten och avlopp och exploateri­ng för nya bostadsomr­åden.
Den dryga miljard kronor som Vänersborg ska investera under de kommande tre åren ska räcka till mycket: nya gång- och cykelvägar, nya skolor, utbyggnad och underhåll av vatten och avlopp och exploateri­ng för nya bostadsomr­åden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden