Ttela

Heta speltrende­n lockar nya deltagare

- Rickard Sköld rickard.skold@ttela.se 0521-57 59 00

I februari arrangeras ett nytt megagame på N3 i Trollhätta­n. Den nya spelformen vinner ständigt ny mark genom att vara lättillgän­glig och inte kräva en massa förkunskap­er, enligt Fredrik Fornänger på Spel i Väst.

När ”Megagame: Den of Wolves” utspelar sig på N3 blir det en kamp för att hålla en rymdflotta med mänsklighe­tens sista överlevare intakt. Och den som vill är välkommen att mönstra på något av de tolv skeppen.

Det är föreningen Spel i Väst som för andra gången på kort tid arrangerar ett megagame i Trollhätta­n, en spelform som är ganska ny i Sverige. I september spelades ”Watch the Skies”, som utspelar sig på jorden med ett politiskt tema, men den här gången befinner sig deltagarna i rymden.

– Mänsklighe­ten är mer eller mindre utraderad. De som finns kvar finns i en liten rymdflotta där varje lag består av ett eget skepp som fyller en egen funktion, säger Fredrik Fornänger, som är en av arrangörer­na.

Megagame är ett

socialt spel, med inslag av brädspel och rollspel, men enligt Fredrik Fornänger behöver man inte ha någon förkunskap eller spelerfare­nhet. Styrkan ligger i att spelen är begripliga och lättillgän­gliga.

– Vi går igenom allt innan och reglerna är väldigt enkla. Sedan är det väldigt formbart, det är mycket upp till dig vad som ska hända. Du tar med dig dina personliga erfarenhet­er in i spelet och så länge man är öppensinna­d och har lite fantasi så blir det jättekul, säger han.

– Man skapar berättelse­n tillsamman­s. På det sättet är det som ett konstverk eller en film, det kan hända vad som helst.

Under speldagen i höstas var det bara Fredrik av de 60 deltagarna som hade testat spelet innan. Anmälan till den 2 februari öppnade i slutet av december, och att det lockar nya spelare syns även bland de som köpt biljett den här gången. Fler tjejer kommer att vara med och det är många nyfikna som anmäler sig som solospelar­e, inte som grupper eller hela lag.

Deltagarna kommer få

avvara en hel dag för att vara med och själva spelet kommer pågå i ungefär sex timmar. Fredrik Fornänger kommer vara en av spelledarn­a den här gången, men i höstas deltog han som rysk vetenskaps­man.

– Det ska bli kul. Jag har spelat mycket rollspel och är bekväm i den rollen, även om det här blir något helt nytt. Det är synd att inte vara med, men det kommer fler spel.

Målsättnin­gen är att arrangera ett spel till under våren, och flera till under hösten. Planering och förberedel­ser tar mycket tid i anspråk, och eftersom eventet hålls på N3 den här gången öppnar det upp för nya möjlighete­r.

– Där har vi kompletta ljud- och ljussystem som vi kan leka med. Det kommer bli en grym upplevelse, säger Fredrik Fornänger.

Det är som ett konstverk eller en film, det kan hända vad som helst FREDRIK FORNÄNGER Spel i Väst

 ??  ??
 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Megagame som spelform kräver inte en massa erfarenhet­er eller förkunskap­er, enligt Fredrik Fornänger. ”Det roligaste är det sociala spelet, att man hela tiden dealar och skapar. Man går in med sitt egna sociala kapital”, säger han.
Bild: Andreas Olsson Megagame som spelform kräver inte en massa erfarenhet­er eller förkunskap­er, enligt Fredrik Fornänger. ”Det roligaste är det sociala spelet, att man hela tiden dealar och skapar. Man går in med sitt egna sociala kapital”, säger han.
 ??  ?? I höstas arrangerad­es megagame för första gången i Trollhätta­n. Vissa gick in för kostymerna, även om det inte är ett krav.
I höstas arrangerad­es megagame för första gången i Trollhätta­n. Vissa gick in för kostymerna, även om det inte är ett krav.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden