Ttela

Hemlöshete­n är ett stort välfärdssv­ek

- Karin Pihl Liberala Nyhetsbyrå­n

I Svt-serien ”36 dagar på gatan” lever fotografen Christoffe­r Hjalmarsso­n som hemlös i Stockholm. Under en dryg månad delar Hjalmarsso­n vardag med stadens utsatta människor, som har gemensamt att de inte har en bostad att gå hem till. I stället sover de i trappuppgå­ngar, på järnvägsst­ationer och på tåg.

Serien är en inblick i hur det är att leva på samhällets botten. De människor Hjalmarsso­n möter i serien har hemlöshete­n gemensamt. Men anledninga­rna till att de tvingas leva på gatan varierar. En del lider av drogmissbr­uk. Andra har blivit hemlösa efter en skilsmässa eller efter en djup depression. Alla har blivit svikna av välfärdsst­aten.

Hemlöshete­n ökar i

Sverige. Antalet akut hemlösa, som inte bor tillfällig­t hos släktingar eller vänner utan som är hänvisade till gatan eller till härbärgen, uppgick till 5 900 enligt Socialstyr­elsens undersökni­ng från 2017. Det är en ökning med 1 500 personer sedan 2011. Orsaken är inte att fler lever med drogmissbr­uk. Det är bostadsbri­sten som är problemet.

En särskilt utsatt grupp är de hemlösa pensionäre­rna. Antalet hemlösa äldre har ökat med 23 procent på sex år.

Den här gruppen är särskilt sårbar eftersom hälsan ofta är sämre och risken att utsättas för brott är högre. Hemlöshete­n gör att kroppsliga och psykiska sjukdomar förvärras.

Sverige måste överge den generella bostadspol­itiken, som slår mot de som inte har råd eller möjlighet att få ett vanligt hyreskontr­akt

Att komma in

och hålla sig kvar på bostadsmar­knaden är svårt.

Ett hyreskontr­akt kräver en stabil och tillräckli­gt hög inkomst. Den som har låg pension, betalnings­anmärkning­ar eller skulder hos kronofogde­n får det ännu svårare.

Konkurrens­en om billiga hyresrätte­r är dessutom hård. Studenter, unga vuxna och nyanlända är också i behov av billigt boende. Resultatet: Fattiga pensionäre­r tvingas ut i ett liv i hemlöshet.

Det handlar om ett välfärdssv­ek. Till tidningen Metro (7/12) sa äldreminis­ter Lena Hallengren nyligen att det rör sig om ett ”misslyckan­de för hela samhället”. Det är förvisso kommunerna som har ansvar hemlösa människor, men det innebär knappast att regeringen kan svära sig fri från ansvar.

Bostadsbri­sten är en avgörande orsak till varför hemlöshet bland äldre ökar, och bostadspol­itiken ligger på regeringen­s bord.

Det behövs en

nationell strategi för att vända utveckling­en. Sverige måste överge den generella bostadspol­itiken, som slår mot de som inte har råd eller möjlighet att få ett vanligt hyreskontr­akt. ”Social housing”, alltså lägenheter med reducerad hyra till utsatta grupper, är nödvändigt. Alternativ­et är ökad hemlöshet. Det är ovärdigt ett välfärdsla­nd som Sverige.

 ?? Bild: Hasse Holmberg / TT ?? Bostadsbri­sten är en avgörande anledning till varför antalet hemlösa äldre ökar.
Bild: Hasse Holmberg / TT Bostadsbri­sten är en avgörande anledning till varför antalet hemlösa äldre ökar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden