Ttela

Karin Pihl: I EU krävs ödmjukhet i år

- Karin Pihl Liberala Nyhetsbyrå­n

2

019 blir ett viktigt år för EU. I vår är det val till Europaparl­amentet. Under hösten ska en ny Eu-kommission – EU:S ”regering” – tillsättas. Storbritan­nien ska lämna EU och ett avtal ska till slut skrivas under av parterna. Året blir också speciellt eftersom Rumänien för första gången agerar ordförande­land. Landet blir därmed värd för Ministerrå­det.

Att Rumänien, ett land som styrdes av kommunistd­iktatorn Nicolae Ceausescu fram till 1989, nu axlar rollen som ordförande i EU kan ses som en seger för ett enat Europa och för liberalism­en. Rumänerna behöver i dag inte frukta säkerhetsp­olisen Securitate eller den ökända och absurda familjepol­itiken, som straffbesk­attade alla familjer med färre än fem barn. I dag är landet en demokrati med uppåtgåend­e tillväxtsi­ffror.

Ändå är det

många som ställer sig skeptiska till att landet tar över ordförande­klubban. Eu-kommission­ens nuvarande ordförande Jean-claude Juncker har uttryckt sitt missnöje. Rumänska politiker har ifrågasatt om landet verkligen klarar av uppdraget. Den svenska Euparlamen­tarikern Cecilia Wikström skriver i en debattarti­kel i Expressen (27/12) att det rumänska ordförande­skapet är ”oroande”.

Kritikerna har rätt i att Rumänien har många problem. Inte minst med den enorma korruption­en som genomsyrar allt från sjukvård till politik och näringsliv. Det har varit mer eller mindre cirkus kring de anti-korruption­sdomstolar som införts för att försöka stävja problemet. Rumänien har en lång väg kvar att gå för att klassas som ett land med välfungera­nde institutio­ner och en transparen­t statsförva­ltning. Andra problem rör de stora klassklyft­orna och den romska befolkning­ens socialt utsatta situation.

Alla dessa problem

var dock mer eller mindre välkända när landet gick med i EU 2007. Den fråga som måste ställas nu, efter 12 år i unionen, är hur EU kan påverka Rumänien i rätt riktning. Ständiga hot om att minska det nationella självbestä­mmandet till förmån för Eu-lagstiftni­ng och sanktioner kommer troligtvis inte att hjälpa.

Västeuropa måste förstå att de forna kommunists­taterna har skapat en egen identitet som europeiska länder, och att Västtyskla­nd eller Skandinavi­en inte längre är de självklara förebilder­na. Länder som Polen, Rumänien och Ungern vill vara medlemmar i EU utan att behöva bli västeurope­iska nationer.

Det ställer så

klart till problem och ger upphov till konflikter. Men enighet kommer ur ömsesidig ödmjukhet. Ett starkt Europa måste hålla samman, och gör det bäst genom att välkomna de nya medlemmarn­a att axla ansvar.

Kritikerna har rätt i att Rumänien har många problem

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden