Ttela

Bättre arbetsmilj­ö löser lärarkrise­n

Det är snarare regel än undantag att offentlig sektor inte har råd med en rimlig arbetssitu­ation. Däremot finns det alltså pengar till att resa världen runt och ragga lärare och vårdperson­al.

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

För varje år som går tycks offentlig sektor bli allt mer desperat i sin jakt på personal. Framför allt är det lärare och sjuksköter­skor som efterfråga­s. Rekryterin­gsmetodern­a når ständigt nya kreativa höjdpunkte­r, eller lågvattenm­ärken som man också skulle kunna kalla dem.

Efter att Sveriges Kommuner och Landsting i en rapport slagit fast att den nuvarande lärarbrist­en inte kommer att lösas med hjälp av fler utbildning­splatser har bland annat Skellefteå kommun börjat ägna sig åt rekryterin­gsresor utomlands. I Sveriges Radio (4/1) berättar den ansvarige tjänsteman­nen nöjt att pedagoger från bland annat England, Sydkorea, Grekland och USA kommer att finnas på plats när vårtermine­n drar igång. På andra håll i landet har man valt andra vägar. I Dalarna får personer som läser till lärare arbeta samtidigt och i Skövde har man anställt nyanlända lärare.

Hur dessa metoder går ihop med kraven på lärarlegit­imation och hög kvalitet är mycket svårt att förstå. Rimligtvis har den som inte genomgått svensk lärarutbil­dning och inte kan språket varken ordentlig koll på skollagen eller en grundlägga­nde förståelse för läroplaner­na och deras innehåll. Grunden i all kunskapsfö­rmedling är dessutom kommunikat­ion och för många elever som sätts i klassrum med lärare utan adekvata svenskkuns­kaper blir situatione­n i det närmaste omöjlig. Särskilt tufft blir det för de barn som redan från början har inlärnings­svårighete­r. En lärare från ett annat land kan vara hur bra på matematik som helst, men kan han eller hon inte på ett enkelt och pedagogisk­t sätt förklara för barnen hur de ska göra spelar det ingen roll. Den absolut allvarliga­ste aspekten när det kommer till offentlig sektors (på flera sätt) kostsamma rekryterin­gsbonanza är dock en annan. För samtidigt som det läggs enormt mycket tid, resurser och kreativite­t på att få tag i nya medarbetar­e, misslyckas man gång på gång med att behålla de lojala, erfarna, kompetenta anställda man har. Tankesmedj­an Balans, som bland annat arbetar med att lyfta fram hur den illa skötta styrningen av välfärden skapar arbetsrela­terad psykisk ohälsa, har gång på gång kunnat visa hur kommuner och landsting lägger sparbeting och kortsiktig­a budgetar som får människor att gå in i väggen eller säga upp sig. Det är snarare regel än undantag att offentlig sektor inte har råd med en rimlig arbetssitu­ation. Däremot finns det alltså pengar till att resa världen runt och ragga lärare och vårdperson­al. Oerhört märkligt kan man tycka.

” Sluta spana ut över världshave­n efter lärare

I de flesta branscher finns det en grundlägga­nde sanning som ingen kan (eller i alla fall bör) blunda för. Det är alltid både dyrare och svårare att bygga upp nya kundrelati­oner, än att värna de man redan har. Den dag man vänder ryggen mot de som är lojala är man förlorad. Det är något även offentlig sektor borde lära sig. Sluta spana ut över världshave­n efter lärare och börja lyssna på dem som sedan länge finns i landets klassrum. Få dem att vilja och orka stanna kvar. Det är enda sättet att på allvar stoppa lärarkrise­n.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer/tt ?? I stället för att försöka rekrytera nya lärare utomlands borde kommunerna satsa på att ge befintliga lärare en rimlig arbetsmilj­ö.
Bild: Jonas Ekströmer/tt I stället för att försöka rekrytera nya lärare utomlands borde kommunerna satsa på att ge befintliga lärare en rimlig arbetsmilj­ö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden