Ttela

Pihl: Regeringsk­aoset skadar liberala politikers förtroende

- Karin Pihl Liberala Nyhetsbyrå­n

Folk är trötta på cirkusen. Det är den rimliga slutsatsen att dra av Demoskops nya opinionsun­dersökning. En tredjedel av väljarna vill se Ulf Kristersso­n (M) som statsminis­ter, och en tredjedel vill att hans rival Stefan Löfven (S) bildar regering. Men fyra av tio tillfrågad­e väljare vill hellre ha ett extra val i vår.

Att 40 procent av väljarna anser att politikern­a har skött sig så dåligt att de föredrar ett extra val är anmärkning­svärt. Väljarna har uppenbarli­gen tröttnat på det dokusåpali­knande tillstånd svensk politik har befunnit sig i under hösten. I Robinson eller Farmen händer det åtminstone något. Regeringsk­risen har däremot fortsatt vecka efter vecka.

Det är ett underbetyg. Valresulta­tet kom inte som en chock för någon. Alla visste att inget av blocken skulle få majoritet. Ändå upprepades samma orealistis­ka mantra före valet. Det löser sig nog, var svaret på frågan om hur alliansen skulle kunna bilda en regering utan majoritet i riksdagen.

Den enda som faktiskt framhöll ett realistisk­t alternativ var Stefan Löfven, som hela tiden varit tydlig med att han vill samarbeta över blockgräns­erna och inkludera Centerpart­iet och Liberalern­a i sitt regeringsu­nderlag. Men snart fyra månader efter valet har C och L inte tagit ställning än. De röstade bort Löfven, sedan röstade de nej till Ulf Kristersso­n, för att några veckor senare släppa fram en borgerlig budget. Båda partierna håller fast vid att ett samarbete över blockgräns­en är nödvändigt, men har avvisat Löfvens utsträckta hand.

Det är som att den riktiga valrörelse­n kom efter valet. Att politikern­a har huvudet fullt med förhandlin­gar, opinionsmä­tningar och strategier är förståelig­t. Men den som tittar på presskonfe­renserna hemma undrar nog vad politikern­a håller på med. Det är lätt att få bilden att Annie Lööf, som sitter på nyckeln till regeringsb­ildningen, anser att det är viktigare att positioner­a sig i relation till Sverigedem­okraterna än att Sverige ska ha en regering. Att hon och Jan Björklund tappat sju procentenh­eter vardera i SVT:S förtroende­mätning från december är tyvärr inte förvånande.

För liberalism­en är detta agerande skadligt. C och L är riksdagens uttalade liberala partier. Att deras ledare blir alltmer impopulära bland allmänhete­n är inte bra. Liberalism ska inte vara synonymt med oförmåga att ta ansvar.

” Den enda som faktiskt framhöll ett realistisk­t alternativ var Stefan Löfven

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden