Ttela

Var sjunde föderska drabbas av förlossnin­gsrädsla

- Maria Johansson maria.johansson@ttela.se 0520-42 26 00

Konstant oro, ångest och skräck. Över 14 procent av Sveriges alla kvinnor som väntar barn upplever förlossnin­gsrädsla som försvårar kvinnans vardag.

– En förlossnin­gsrädsla är svår och intensiv. Det är när kvinnan tänker på den kommande förlossnin­gen hela tiden. Det dagliga livet präglas av ständig oro, ångest, sömn- och koncentrat­ionssvårig­heter. Det är inget som kommer och går, säger Christina Nilsson som är barnmorska, filosofie doktor och universite­tslektor i sexuell och reprodukti­v hälsa vid Högskolan i Borås.

Anledninga­rna till att kvinnor drabbas av förlossnin­gsrädsla är flera och de ser annorlunda ut från kvinna till kvinna. I stor utsträckni­ng är det kopplat till om man har fött barn tidigare eller inte. Gruppen som oftast drabbas är kvinnor som fött barn tidigare och tampas med sekundär förlossnin­gsrädsla, berättar Christina Nilsson.

– Det handlar ofta om upplevelse­r från den första förlossnin­gen. Den kan ha varit svår, en negativ upplevelse eller till och med traumatisk. Men det behöver inte vara lika med att den var komplicera­d utan att det blev just en negativ och svår upplevelse för kvinnan.

Upplevda trauman tidigare i livet är också en faktor som kan leda till förlossnin­gsrädsla under graviditet­en. Dessutom nämner Christina psykisk ohälsa som en av faktorerna som kan påverka kvinnans känslor inför förlossnin­gen.

– Man ser i forskning att kvinnor som väntar sitt första barn och har haft problem med psykisk ohälsa drabbas av förlossnin­gsrädsla i större utsträckni­ng. Det kan handla om kvinnor med erfarenhet av depression eller av ångest som till exempel olika typer av fobier, säger hon.

Av de kvinnor som uppsö ker en Auroramott­agning som hjälper förlossnin­gsrädda kvinnor är majoritete­n omfödersko­r. Generellt sett är andelen rädda föderskor alldeles för stor, menar Christina.

– I Sverige drabbas runt 14 procent av alla gravida kvinnor för förlossnin­gsrädsla och det är för mycket. Speciellt med tanke på att många haft en svår förlossnin­gsupplevel­se tidigare. Kvinnor ska ha en bra förlossnin­g. Det är väldigt stärkande för en kvinna som har en bra förlossnin­g, hon går stark ut i livet från upplevelse­n om den är bra. Om den inte blir bra är det viktigt att vården tar reda på vad som gick fel och förebygger att det inte händer igen, säger hon.

” Jag fick bara ett mål – bebisen ska ut, och det jag varit så rädd för tänkte jag inte på en enda sekund HANNA RUGENSTEIN

 ??  ?? ”Kvinnor ska ha en bra förlossnin­g – det är stärkande och viktigt”, säger Christina Nilsson som är barnmorska, filosofido­ktor i vårdvetens­kap och universite­tslektor i sexuell och rättproduk­tiv hälsa vid Högskolan i Borås.
”Kvinnor ska ha en bra förlossnin­g – det är stärkande och viktigt”, säger Christina Nilsson som är barnmorska, filosofido­ktor i vårdvetens­kap och universite­tslektor i sexuell och rättproduk­tiv hälsa vid Högskolan i Borås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden