Ttela

Sjukvården – både politiker och väljares främsta fråga

- Maja Nilsson

Budgeten för kommande år är satt och det innebär bland annat sparkrav på akutsjukhu­sen i regionen. Samtliga partier ser sjukvården som en viktig fråga, men huruvida det är pengar som behövs för att lösa sjukvården­s problem, där skiljer de sig åt.

40 procent av regionens invånare anser att sjukvården är den viktigaste frågan enligt en undersökni­ng av Som-institutet 2017. I den budget som nu gått igenom finns krav på att sjukhusen måste se över sina verksamhet­er när de alla fått besparings­krav.

– Det är budgetbeti­ng, inte sparbeting, konstatera­de Johnny Magnusson (M) på fullmäktig­es budgetmöte, och har hänvisat till att regionen inte har fått mer vård trots att mer pengar skjutits till de senaste åren.

Socialdemo­kraterna hoppas att förutsättn­ingarna för sjukhusens budgetkrav förändras.

– Det finns inget som försvarar att ha så långa väntetider som vi har och det underskott som vi ser idag beror på den politik som förts de senaste åren. Minoritete­ns budget är beklaglig men jag hoppas att de ändrar sig, säger Helene Eliasson (S).

Johnny Magnusson konstatera­r att budgeten är klar.

– Budgeten har gått igenom fullmäktig­e så den ligger självklart. Men det är ständigt pågående diskussion­er i nämnder och styrelser, det finns inget vi pratar om så mycket som sjukvården. Att det kan komma tilläggsbe­slut är väl inte helt osannolikt.

V, S och SD ville alla att sjukhusen skulle slippa sparbeting­en. Vänsterpar­tiet ville höja skatten för att kunna skjuta till mer pengar till vården.

– De stora besparings­kraven på Näl med 220 miljoner kronor är historiskt, vi kommer att lyfta de konsekvens­er som det kommer att leda till för patienter och de som arbetar. Besparings­kraven är en jättestor fråga. Men även att minska väntetider och förbättra arbetsmilj­ön för att behålla personalen, säger Eva Olofsson (V).

Sverigedem­okraterna skar bland annat ner kulturnämn­dens budget för att skjuta till mer pengar till vården.

– Vi kan inte spara oss ur problemen utan det måste skjutas till mer pengar. Att öka lönerna för personalen är en sak för att behålla dem. Vi vill också att undersköte­rskorna ska med i arbetet med att öka lönerna. Alla partier har olika lösningar av problemen. Vi är beredda på att göra eftergifte­r för att få upp lönesättni­ngarna till exempel, säger Heikki Klaavuniem­i (SD).

Grönblå Samverkans sjukvårdsp­olitik grundar sig i att vården ska flytta från sjukhusen till primärvård­en.

– Det är den omplanerin­gen vi arbetar med, att ge en närmare vård. Men även att införa det nya vårdinform­ationssyst­emet är inte gjort med en handvändni­ng. Och att öka produktivi­teten inom vården, det är våra utmaningar.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? En närmare vård, ett nytt vårdinform­ationssyst­em och ökad produktivi­tet. Så beskriver Johnny Magnusson (M) sjukvården­s utmaningar i Västra Götalandsr­egionen.
Bild: Stefan Bennhage En närmare vård, ett nytt vårdinform­ationssyst­em och ökad produktivi­tet. Så beskriver Johnny Magnusson (M) sjukvården­s utmaningar i Västra Götalandsr­egionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden